Schimbare majoră pentru româncele care apelează la fertilizarea in vitro. Până la ce vârstă pot lua 4.500 de euro

Schimbare majoră pentru româncele care apelează la fertilizarea in vitro. Până la ce vârstă pot lua 4.500 de euro
4.500 de euro poate lua fiecare femeie care apeleaza la fertilizare in vitro

Limita de vârstă până la care femeile pot lua bani de la stat pentru fertilizarea in vitro a crescut. Familiile care își doresc să facă un copil și apelează la fertilizare în vitro pot lua de la stat un ajutor în valoare de 4.500 de euro. Ministerul Familie pune în dezbatere publică proiectul care ar oferi sprijin financiar pentru fertilizarea în vitro.

Cuplurile cu probleme de fertilitate pot lua bani de la stat

Multe cupluri care se luptă cu infertilitatea și vor să aibă un copil cheltuie o mulțime de bani pe tratamente și fertilizare in vitro. Statul român oferă un ajutor în valoare de 4.500 de lei, iar acum vârsta până la care viitoarele mame pot beneficia de bani ar putea să crească până la 45 de ani.

”Indubitabil România are nevoie ca familiile și femeile infertile să fie susținute în demersurile lor medicale pentru a avea copii”, a spus Nicoleta Cristea-Brunel, preşedintele Asociaţiei SOS Infertilitatea.

Ea a mai spus că infertilitatea nu este doar la femei, ci și la bărbați. Mai sunt și cazuri în care infertilitatea există la ambii parteneri. 

Ce spun statisticile privind infertilitatea în România

”Statisticile arată că, în România și în lume, cazurile de infertilitate au factorul feminin 40% din cazuri, factorul masculin 40% din cazuri, iar în celelalte 20% din cazuri este vorba fie de o infertilitate mixtă, a ambilor membri ai cuplului, fie o infertilitate din cauză încă nedescoperită”, a explicat Nicoleta Cristea-Brunel.

”În ultimii ani, la nivel European, când Asociația SOS Infertilitate a fost fondată în urmă cu 14 ani, statisticile oficiale ale OMS erau de 1 cuplu din 6 care este afectat de infertilitate.

Între timp, statisticile, în țările care au statistici puse la zi, au crescut de la 1 din 6 la 1 din 5 și deja asta în urmă cu ani buni și, din păcate, această incidență a infertilității continuă să crească”.

Ea a vorbit despre faptul că există și persoane care amână să facă un copil, lucru care duce la probleme de infertilitate. Alte cauza ale afecțiunii sunt medicale, însă și amânarea unei sarcini duce la infertilitate, mai ales când femeia are o vârstă critică de aproape 40 de ani.

”Femei care ar putea avea cu ușurință un copil la 35 de ani, amână sarcina și constată că la 39-40 de ani nu mai pot avea această sarcină”, a mai spus Nicoleta Cristea-Brunel la Antena 3.