Schimbare majoră pentru produsele Lidl, Kaufland sau Mega Image. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2022

Schimbare majoră pentru produsele Lidl, Kaufland sau Mega Image. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2022
Ce trebuie să știe clienții

Schimbare majoră pentru produsele Lidl, Kaufland sau Mega Image. Totul se va întâmpla de la 1 ianuarie 2022.

Ce se întâmplă cu produsele comercializate de marile hipermarketuri

Producția și etichetarea produselor ecologice importate sau exportate din România vor avea parte de noi reglementări începând cu anul viitor, potrivit unei ordonanțe de guvern.

Se vor prelua prevederile unui regulament european privind normele despre producția ecologică și etichetarea produselor ecologice. Pentru că sunt necesare noi acte subsecvente pentru adaptarea normelor europene, Guvernul a adoptat un act normativ pentru a modifica legea privind produsele ecologice din România.

Producătorii ecologici certificați vor putea folosi sintagma ecologic, dar și bio sau eco pe etichetă pe teritoriul UE și în orice limbă a statelor membre.

Și produsele care fac obiectul unei tranzacții de la o producție neecologică la un ecologică și care se supun dispozițiilor regulamentului european vor putea avea etichta ecologica.

Alimentele preambalate care sunt produse în conversie vor putea avea o etichetă cu logoul UE, ca și cele ecologice, producătorii fiind obligați să menționeze următoarele:

  • “Agricultură UE”, când materia primă agricolă a fost cultivată în UE
  • “Agricultură non-UE”, când materia primă a fost cultivată în țări terțe;
  • “Agricultură UE/non-UE”, când o parte din materiile prime agricole a fost cultivată în UE, iar altă parte într-o țară terță.

Noi schimbări la producătorii de culturi eco

O altă schimbare este că producătorii de culturi ecologice nu vor mai putea să folosească răsaduri care nu sunt obținute din agricultura ecologică.

MADR va trebui să deroge o serie de atribuții organismelor de control responsabile cu verificarea și controlarea producătorilor, a importatorilor și exportatorilor de produse ecologice.

Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022, iar importul și exportul produselor ecologice se vor face cu respectarea prevederilor regulmanetului european.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI