Schimbare majoră pe borcanele cu miere. Ce trebuie să cauți pe etichetă, în curând

de: Cătălina Burghelea
31 10. 2021

Dacă ești un mare consumator de miere, trebuie să știi că s-a produs o schimbare majoră. Ce va apărea pe borcanul cu nectarul delicios, de acum înainte? De aceste detalii ar putea depinde dacă vei cumpăra sau nu borcanul din magazin sau de la apicultori.

Schimbare importantă pe borcanele cu miere

Mierea este un aliment extrem de căutat de românii care vor să mănânce mai sănătos sau pur și simplu adoră gustul dulceag al acestui produs apicol. Din păcate, și mierea se falsifică, însă, de acum încolo, acest lucru nu va mai fi posibil datorită unei schimbări majore pe borcanului.

Ce vei vedea trecut pe etichetă

Astfel, țara de unde provine mierea și procentul de miere din fiecare țară trebuie să fie trecute obligatoriu pe etichetă! Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii, care a precizat că un act normativ în acest sens este în curs de elaborare la nivelul instituției.

Veste minunată pentru iubitorii de miere

Persoanele care erau reticente să cumpere miere din magazin, deși adoră acest aliment natural, vor putea citi pe eticheta borcanului țara de unde provine mierea și procentul de miere din fiecare țară. Legislația pentru etichetarea mierii ar putea fi pusă în aplicare, în curând, dacă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va emite normele de aplicare în acest sens.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vrea să dreagă busuiocul

Primul proiect de ordin a fost respins de Autoritatea pentru Protecția Consumatorului, pentru că nu a fost notificat la Comisia Europeană. În primă fază, au fost elaborate norme de etichetare fără a le notifica la Comisia Europeană, motiv pentru care ordinul MADR a fost respins de ANPC. Acum, ministrul Adrian Oros vrea să dreagă busuiocul.

”Astăzi, la MADR s-a lucrat la modificarea Normelor privind denumirea, descrierea, definirea, caracteristicile şi compoziţia mierii, care erau reglementate de Ordinul comun MADR, MS și ANPC nr. 522/798/317/2003. În cadrul grupului de lucru, ministrul Adrian Oros a propus introducerea în conținutul textului ce urmează a fi notificat către Comisia Europeană, a obligativității menționării pe eticheta mierii, atât a țărilor de proveniență, cât și a procentului de miere din fiecare țară, în ordine descrescătoare. Printr-o etichetare corectă a mierii din import, apicultorul român va fi protejat împotriva concurenței neloiale, iar consumatorul final va cumpăra numai pe baza unor informații clare și complete”, se arată în comunicarea MADR, citată de Agrointel.

Ce prevede Legea apiculturii

Legea apiculturii, modificată în 2020 în Parlament, prevede obligativitatea etichetării mierii cu țara de origine, modul de etichetare fiind stabilit de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care avea obligația legală de a emite norme în acest sens într-un termen de 90 de zile de publicarea Legii nr.79/2020, adică de la mijlocul lunii iunie anul trecut.