Schimbare majoră la TV. Iată ce pot vedea românii în colțul ecranului, în curând. Filmele și emisiunile de divertisment realizate înainte de anul 1989 ar putea conține un avertisment grafic afișat pe ecrane, simbolizând faptul că acestea ar fi fost cenzurate. Este vorba despre un proiect de modificare a Legii audiovizualului, iar inițiatorii doresc astfel ca publicul tânăr să nu fie indus în eroare de producțiile audiovizuale realizate în acea perioadă și care ar putea reda, de fapt, o imagine idilică despre regimul totalitar.
Astfel, proiectul de modificare a Legii audiovizualului propune introducerea avertismentului grafic de forma literei C, care să fie afișat în timpul difuzării programelor realizate în timpul regimului comunist, pe când libertatea de creație și de exprimare nu era permisă.
Fanii filmelor din seria BD, ai Revelioanelor de dinainte de 1989 sau ai desenelor animate „Bălănel și Miaunel” le vor putea urmări având un cerc alb pus într-un colț al ecranului, cu majuscula C de la „Cenzură” în mijloc.
Acest proiect de lege a fost inițiat de senatorul USR Eugen Remus Negoi și urmează să intre în dezbaterea Senatului.
„Propunerea legislativă vizează producţiile audiovizuale (programele) realizate în perioadele totalitare, în special filmele sau teatrele radiofonice (dar nu numai, pot să fie înregistrări din Cenaclul Flacăra, de exemplu) şi în special în perioada comunistă (…).
Ideea acestei iniţiative legislative este de a proteja copiii şi tinerii de ideologiile totalitare. Aşa cum celelalte însemne de avertizare (AP – cu acordul părinţilor, 12 – interzis minorilor sub 12 ani etc.) protejează împotriva nudităţii, violenţei, discursului obscen etc., este indicat să apară şi însemnul C (cenzură)”, se arată în expunerea de motive.
Regizorul Tudor Giurgiu, fost președinte-director general al TVR, a spus că propunerea aceasta este „o tâmpenie”.
„O, Doamne, nu pot să cred! Mi se pare o tâmpenie, o prostie. Singurul lucru pe care l-aș face – dacă s-ar difuza filme istorice cum se făceau înainte de 1989, cu tona, făcute de Sergiu Nicolaescu sau de alții – aș pune un carton negru la început sau aș obliga să facă o prezentare în care să li se explice celor care se uită că evenimentele nu reflectă realitatea istorică.
Dacă te uiți la toate filmele despre 23 august 1944 niciunul nu e adevărat, dar nici să pui sigle care nu spun nimic. C-ul este o tâmpenie”, a declarat Tudor Giurgiu pentru Fanatik.
Tudor Giurgiu a mai completat spunând că numai pentru filmele istorice ar fi nevoie de o formă de avertizare, dar nici ele nu ar putea compensa lipsa educației în școală despre perioada comunistă.
„Este o încercare a legiuitorului de a reglementa modul în care copilul învață istorie, însă acesta o va învăța dacă se face treaba asta coerent la școală și dacă s-ar face acum niște filme pe bune despre momentele alea. Noi vrem să reglementăm trecutul în loc să ne gândim cum să vorbim pe limba tinerilor azi. Mai deștept mi s-ar părea să facem filme istorice despre evenimentele astea”, a mai spus regizorul Tudor Giurgiu pentru sursa citată.