Schimbare majoră la contractul individual de muncă. Toți românii trebuie să o afle

Schimbare majoră la contractul individual de muncă. Toți românii trebuie să o afle
Ministerul Muncii face schimbări la modelul-cadru

De curând a intrat în vigoare o nouă modificare substanțială la contractul individual de muncă. Modificarea îi vizează pe o parte a angajaților și are legătură cu contribuțiile la fondurile de pensii. Angajatorii, prin această modificare, au și ei anumite obligații care vor trebui respectate în consecință.

Schimbări la contractul individual de muncă

Noul model de contract de muncă individual a fost publicat zilele acestea. Conform noilor reglementări, sunt vizați o parte a angajaților, aceștia fiind specificați la art. 30 din Legea nr. 411/2004. Legea în cauză face referire la fondurile de pensii administrate privat. Odată cu aceste modificări, angajatorii au o anumită obligativitate față de angajații la care se face referire. Conform legii, articolul 30 specifică faptul că angajații de până la 35 de ani trebuie să adere la un fond de pensii privat.

„Persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările si completările ulterioare, si care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie să adere la un fond de pensii.”, se spune la art.30 din Legea nr. 411/2004.

Prin noul model de contract individual de muncă, angajatorii sunt obligați să-și informeze angajații până la 35 de ani „cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat”. Modificările au fost stabilite prin Ordinul Ministerului Muncii nr. 585/2021 privind modificarea şi completarea modelului-cadru al contractului individual de muncă, prevăzut în anexa la Ordinul ministrului Muncii şi solidarităţii sociale nr. 64/2003, publicat în Monitorul Oficial nr. 721 din 19 iulie 2021.

Ministerul Muncii face schimbări la modelul-cadru

Prin același Ordin dat de Ministerul Muncii se mai modifică și specificațiile de la litera F din modelul-cadru al contractului individual de muncă, după cum urmează:

„Atribuţiile postului sunt prevăzute în fişa postului, anexă la contractul individual de muncă, cu excepţia microîntreprinderilor cu până la 9 salariaţi, definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, care vor completa o scurtă caracterizare/descriere a activităţii”.

O altă modificare este regăsită și la Litera M din același model-cadru, conform aceluiași Ordin al Ministerului Muncii nr. 585/2021, după cum urmează:

„La litera M punctul 4, după litera c) se introduce o nouă literă, litera c^1), cu următorul cuprins:c^1) să informeze angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat;”, se specifică în Ordinul nr. 585/2021.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI