Schimbare în Codul Rutier 2022. Gafa care se pedepsește cu 7 ani de închisoare, ce scrie în lege

de: Bișinicu Andreea
16 06. 2022

Codul Rutier 2022 anunță câteva schimbări care-i interesează pe toți conducătorii auto din România. Este foarte important ca șoferii să fie vigilenți și să respecte regulile de circulație, pentru a nu suferi anumite consecințe. Ce greșeală te poate costa să petreci 7 ani în spatele gratiilor.

Ce schimbări au avut loc în Codul Rutier 2022

La începutul lunii mai a apărut o decizie, oficializată ulterior pe 15 iunie la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a adus lămuriri importante în ceea ce privește o greșeală care-i poate condamna pe șoferii români la 7 ani în închisoare.

O sintagmă din actualul Cod Rutier 2022 a ajuns să fie analizată de ICCJ, o decizie ce-i vizează pe conducătorii auto din România implicați în accidente de mașină.

Potrivit avocatnet.ro, instanța s-a pronunțat dacă, în interpretarea și aplicarea prevederilor Codului Penal, fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație, sintagmă prevăzută distinct de Codul Rutier (alineatul 3 al articolului 77).

„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracţiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, stabileşte că „fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație.”, a stabilit ICCJ în decizia recentă.

Cu alte cuvinte, șoferii care mută automobilul fără acordul unui polițist, în cazul unui accident soldat cu victime, devin vinovați de modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului de circulație, o eroare care-i poate condamna la șapte ani în spatele gratiilor.

Când riști să primești o condamnare de 7 ani de închisoare

Potrivit Codului Penal, iată care este fapta care se poate pedepsi cu 7 ani de închisoare, fiind considerată o infracțiune:

„Fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului.”

În Codul Rutier 2022, prin OUG 195/2002, se arată, la alineatul 3 al articolului 77, că este interzisă schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului fără acordul autorităților.

Prin decizia oficializată miercuri, 15 iunie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit că prin modificarea stării locului accidentului se înțelege, de fapt, și schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident.