11 mai 2023 | 10:56

Schimbare importantă legată de alocaţia copiilor. Cine va putea lua banii de acum, în anumite situaţii

Social
Schimbare importantă legată de alocaţia copiilor. Cine va putea lua banii de acum, în anumite situaţii
Statul a făcut o schimbare importantă legată de alocaţia copiilor

Autoritățile spun că în ultimii ani s-au înregistrat un număr considerabil de vioelță domestică, parte dintre acestera îndreptate împotriva minorilor. Ca urmare a acestei situații, s-a luat decizia de a se modifica cadrul legal. Cu alte cuvinte s-a decis o schimbare importantă legată de alocaţia copiilor, iar noile modificări precizează clar cine va putea lua banii de acum.

Au crescut cazurile de violență domestică împotriva copiilor în România

Cazurile de violență domestică au crescut în ultimii ani, cu precădere îndreptate împotriva copiilor, spun autoriățile române. Conform unei statistici recente, în primele 6 luni ale anului 2022, datele referitoare la violența domestică înregistrate de Poliția Română.

La nivel mondial, se estimează că până la 1 miliard de copii cu vârste cuprinse între 2 și 17 ani au fost victime ale violenței fizice, sexuale sau emoționale sau ale neglijenței în ultimul an.

Vezi și: Europenii și-au bătut nevestele cu simț de răspundere în izolare. Cifrele incredibile ale apelurilor pentru violență domestică

Violența în copilărie are un impact asupra sănătății 

Experiența violenței în copilărie, spun psihologii, are un impact asupra sănătății și bunăstării pe tot parcursul vieții. Și pentru că Serbia a intrat în atenția opiniei publice, ca urmare a recentelor evenimente tragice, potrivit datelor publicate de Ipsos, Serbia a avut cel mai mare procent de persoane care au considerat că abuzul domestic este una dintre cele mai importante probleme, respectiv 41% dintre respondenți. Nici România nu face, din păcate, excepție, iar cazurile împtriva copiilor au crescut de la an la an, ceea ce au determinat autoritățile legiuitoare să se gândească la modificarea cadrelor legale în acest sens.

Vezi și: Anunţ despre alocaţiile copiilor din România. Ce nu vor mai putea face aceşti părinţi de acum, legea a fost adoptată

Statul a făcut o schimbare importantă legată de alocaţia copiilor

În România există deja un cadru legal, emis în 2003, prin Legea 217 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, dar recent a apărut o nouă lege, ca și completare la actuala legislație, ce va intra în vigoare începând cu data de 13 mai a.c.

Este vorba de Legea 114/2023, care aduce o schimbare importantă legată de alocaţia copiilor, în sensul că, în cazul unor acte de violență domestică îndreptată împotriva unui copil, prin noua lege, acestora li se interzice dreptul de a mai încasa alocația acordată de stat pentru copii.

Acest drept, mai spune legea, îi va reveni părinteului căruia i-a fost încredințat copilul, indiferent care ar fi acesta și stabilit printr-o decizie judecătorească, Legea 114/2023 numindu-l părintele beneficiar al măsurii de protecţie.

Vezi și: Țări în care femeile au numeroase interdicții. Sunt considerate inferioare bărbaților

O altă modificare adusă de noua lege face referire la reglementarea unor alte situații, precum divorțul părților. În această situație, conform Avocatnet, „alocaţia de stat pentru copii se plăteşte unuia dintre părinţi pe baza acordului acestora sau a convenției autentificate de notar public cu ocazia divorțului ori, în caz de neînţelegere, pe baza hotărârii judecătorești sau a ordinului de protecţie emis de instanţa judecătorească, părintelui/ persoanei căruia/ căreia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau la care s-a stabilit reşedinţa copilului”.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Legendele locurilor bântuite din Constanţa. Ce fenomene inexplicabile au avut loc la malul mării
Click.ro
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre care toată lumea vorbește
Unica.ro
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
EVZ.ro
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
Spynews
România a ÎNVINS definitiv Ungaria. Maghiarii au recunoscut eșecul
Capital.ro
Reguli noi la vânzarea terenurilor. Impozitul obligatoriu fără care românii nu pot înstrăina bucăţile de pământ
Antena 3
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia neașteptată luată la 73 de ani
Avantaje
Anunțul ZILEI despre ILIESCU! Un DOCTOR a dat VESTEA
Mediaflux
Alertă pe litoralul României, în minivacanța de 1 Mai! Dealerii de droguri au început să vândă substanțele interzise
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un fast-food celebru: „Era viu și mișca”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro