Schema de vaccinare obligatorie pentru câinii și pisicile de companie. Tot ce trebuie să știi

de: Ana Chivu
23 02. 2022

Majoritatea oamenilor au în casă animale de companie. Nu este foarte ușor să ai grijă de un animăluț pentru că are nevoie de toată atenția ta și de toată dragostea pe care i-o poți da. Ce trebuie să știe toți stăpânii despre vaccinurile de care au nevoie? Ai mai jos toate informațiile de care ai nevoie dacă abia ai venit cu un nou prieten acasă. Care este schema totală de vaccinare obligatorie la câini și pisici?

Care este schema de vaccinare obligatorie pentru animalele de companie: ce trebuie să știe toți stăpânii?

Un animăluț de companie este o mare responsabilitate. El trebuie îngrijit exact ca un copil, mai ales dacă este micuț și încă se învață cu noua lui casă și cu familie. Stăpânii trebuie să aibă grijă să îi învețe cum să mănânce și să le facă un program alimentar potrivit rasei lor.

Un prieten nou în locuința ta înseamnă mai multă iubire, dar și o mai mare grijă pe care trebuie să o acorzi patrupedului. Sănătatea lui depinde în totalitate de modul în care te ocupi de el.

Vaccinarea este esențială pentru animăluțele noastre pentru că îi protejează de boli care le pot pune viața în pericol, astfel ne fac pe noi mai liniștiți în ceea ce privește sănătatea lor.

Medicii veterinari spun că acesta este un aspect foarte important. Un specialist a subliniat faptul că mai ales în primul an de viață contează foarte mult deparazitările și vaccinările.

“Mai ales în primul an de viață, deparazitările interne și vaccinările au un rol crucial în stabilirea unui plan de sănătate pentru necuvântătorii de acasă. Să-l respectăm înseamnă să-i iubim și să le oferim toată grija noastră”, a declarat Dr Delia Moldoveanu, de la The Vets.

Cum trebuie să procedezi?

Prima deparazitare este la vârsta de 4 săptămâni, cu un rapel de 10-14 zile. Primul vaccin este la 6-8 săptămâni, iar următoarele 3 vaccinuri sunt după prima vaccinare cu o valență, la un interval de 2-3 săptămâni, încă 3 vaccinări (numărul valențelor crește treptat).

Vaccinul antirabic este ultimul, obligatoriu prin lege în România. El se face numai dacă patrupedul a împlinit vârsta 3 luni. În următorii ani de viață se va face câte un vaccin anual, care va include toate valențele.

“Într-o abordare ca la carte, se va proceda în felul următor – la vârsta de 5-7 săptămâni a puiului, se va preleva o probă de sânge și se va trimite la laborator, pentru a măsura anticorpii fiecărui individ împotriva Parvovirozei – adică pentru a ști exact momentul oportun pentru primul vaccin care cuprinde valența împotriva acestei boli”, mai detaliază specialistul.