Conform unor rapoarte de acum câțiva ani, un număr record de delfini au fost găsiți morți pe plajele Bulgariei din Marea Neagră și din România. În 2016, de exemplu, au fost contabilizate 108 cazuri de delfini decedați, cauzele fiind necunoscute.
Există trei specii de delfini în Marea Neagră, delfinul comun cu vârf scurt, alifanul și marsuinul. În ultimii ani au existat acuzații potrivit cărora pescarii locali ar putea fi responsabili pentru decesul delfinilor de-a lungul acestei părți de coastă. Pedeapsa pentru uciderea unui delfin în țară constă într-o amendă și închisoare de până la cinci ani.
În 2017, un grup ecologist român declara că peste 100 de delfini au murit de-a lungul coastei Mării Negre în acel an, prinși în plasele pescarilor. Mare Nostrum, o asociație non-guvernamentală, a declarat că 119 delfini au fost găsiți pe țărmuri, îndemnând oamenii să „adopte un delfin”.
Una dintre cele trei specii de delfini găsiți în Marea Neagră este considerată pe cale de dispariție. Grupul a spus că a fost cel mai rău an a fost 2012, când 177 de delfini au murit după ce s-au încurcat în plase.
Mare Nostrum a declarat că a alertat autoritățile cu privire la pescuitul ilegal care este responsabil pentru unele dintre decese. Este ilegal să omori delfini în România, care sunt doar câteva mii, în scădere față de 300.000 în urmă cu aproximativ 50 de ani.
Un astfel de eveniment a avut loc, din păcate, recent, la Eforie Nord, unde, același ONG, Mare Nostrum, anunță găsirea unui alt delfin mort în largul Mării Negre, cel mai probabil decesul survenind după ce animalul s-ar fi agățat în plasele pescarilor braconieri.
„Primăvară cu cifre îngrijorătoare pentru delfinii din din Marea Neagră. În luna aprilie, colegii noştri s-au deplasat la 12 cazuri de eşuări, 11 dintre aceste cazuri fiind în perioada 17-28 aprilie. Exemplarele eşuate sunt marsuini şi afalini, cei mai mulţi aflaţi în stare avansată de descompunere”, spun cei de la ONG Mare Nostrum.