Până nu de mult, pe rafturile supermaketurilor din România erau „la modă” rozătoarele, mai exact, șoriceii pofticioși, care atentau la rafturile cu produse de panificație. Moda s-a schimbat, iar mai nou, în rafturi au apărut și pisici înfometate și pofticioare, cărora le fac cu cohiul produsele din carne. Un client dintr-un supermarket a rămas uluit de imaginea care i-a luat suflul. Materialul a fost puvlicat pe pagina sa de Facebook.
Șobolanii de altă dată au fost înlocuiți de animăluțe mai drăguțe și, se pare, mai ușor de tolerat în raftul magazinelor. În vreme ce unul dintre clienți observă o pisică neagră în timp ce încearcă să rupă o caserolă cu carne de pui, o angajată pare de-a dreptul înduioșată la vederea acesteia.
Mai mult, femeia nu schițează niciun gest de alungare a felinei, ci mai mult, pare mândră de așa oaspete. Filmarea durează câteva secunde, suficient să ne dăm seama ce s-ar fi putut întâmpla, dacă pisica nu ar fi fost observată de clientul magazinului. Din păcate, astfel de accidente pot trece neobservate de angajații magazinelor, iar mâncarea destinată clienților riscă să fie infectată prin salivă. În ciuda controalelor ANPC, se pare că magazinele din România mai au mult de lucru la capitolul curățenie și prevenție.
Vezi imaginile care au creat indignare în rândul unor români, cât și amuzamentul altora:
Sursă video: Facebook Sorin Sorin
În ultimele zile, DSP și ANPC au dispus mai multe controale în toată țara, iar rezultatele sunt îngrijorătoare pentru clienți. Astfel, atât în cadrul unor magazine, cât și la festivaluri, instuțiile de control au dat amenzi generoase.
De exemplu, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Constanţa a dat amenzi în valoare totală de peste 51.000 de lei în urma controalelor pe care le-a făcut în minivacanţa de 1 Mai, la patru festivaluri ce s-au desfăşurat pe litoral: Grill Fest, Beach Please, Sun Waves şi Bonheur.
Acestea au fost verificate din punct de vedere al igieniei, cu scopul de a evita apariția unor factori care ar pune înpericol sănătatea publică. Printre nereguliledescoperite au fost neefectuarea triajului epidemiologic al lucrătorilor, dar şi neasigurarea apei curente reci şi calde.
„Neconformităţi constatate: lipsa certificatelor de instruire profesională privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă; lipsa echipamentului de protecţie complet; neefectuarea triajului epidemiologic al personalului lucrător; neasigurarea monitorizării temperaturii spaţiilor frig; neasigurarea apei curente reci şi calde în condiţiile stabilite prin reglementările legale în vigoare; neasigurarea produselor biocide în cantităţi suficiente; neasigurarea examinărilor medicale periodice prin medicii de medicina muncii pentru lucrători; nerespectarea măsurilor prevăzute de normele de igienă în vigoare privind prepararea, păstrarea, depozitarea, transportul şi servirea produselor alimentare; neasigurarea şi nerespectarea măsurilor stabilite de normele în vigoare pentru protecţia sanitară a produselor alimentare şi consumatorilor”, a transmis DSP Constanța