28 dec. 2021 | 09:30

Scapă de acești bani dacă îi mai ai acasă. Anunțul făcut de Banca Centrală

News
Scapă de acești bani dacă îi mai ai acasă. Anunțul făcut de Banca Centrală
Moneda europeană și circulația sa în ultimii 20 de ani

La două decenii după ce moneda europeană a fost bătută pentru prima dată și distribuită în Europa, miliarde de euro în numerar în vechile monedele naționale care au fost abandonate sunt încă în circulație, spun analiștii Bloomberg. Totalul care poate fi încă răscumpărat la băncile centrale de pe continent este echivalent cu aproximativ 8,5 miliarde de euro, potrivit calculelor efectuate de sursa menționată. Cât de mult va fi efectiv schimbat este neclar, la fel ca și motivele pentru care nu a fost făcut până acum acest lucru.

Moneda europeană și circulația sa în ultimii 20 de ani

Celebra publicație financiară Bloomberg a realizat o analiză recentă a monedei europene, pentru ultimii 20 de ani. Analiza se referă la sumele imense emise în urmă cu 20 de ani și neretrase din circulație de mai toate statele blocului european.

Explicațiile potențiale variază de la economii uitate și ascunse sub saltele, spune Bloomberg, până la amintiri păstrate din alte vremuri. În mare parte, nemții sunt cei care au mărci vechi în valoare de aprox. 8,5 miliarde de euro, pe care Banca Centrală vrea să le retragă.

Pentru mulți germani, numerarul este încă rege

În urma unei atente verificări s-a ajuns la concluzia că majoritatea monedelor și bancnotelor vechi se află în continuare în Germania. „Cash is king” este o vorbă veche. Pentru o mare parte din Germania, însă, fraza este încă actuală.

Analiștii spun că  popularitatea numerarului rezistă, iar Bundesbank a declarat că va continua să schimbe mărci germane pentru o perioadă nelimitată. Tot ei cred că acest lucru s-a întâmplat din cauza celor care au bani la saltea și au uitat de ei, sau pur și simplu îi păstrează ca pe o plasă de siguranță.

Atunci când vă aflați în Berlin, nu vă bazați pe faptul că vă puteți deplasa cu ușurință doar cu un card de credit. Pe ușile din față ale magazinelor și restaurantelor din oraș sunt atârnate pancarte cu „Cash Only”.

Acest lucru poate fi surprinzător pentru unii. La urma urmei, Germania este prima economie a Europei și este renumită pentru know-how-ul tehnologic. Dar, chiar dacă unii dintre vecinii săi din Europa și din alte părți ale lumii schimbă rapid banii fizici cu noile tehnologii de plată, mulți germani preferă bancnotele lor în euro.

Numerarul este rapid și ușor de utilizat, susțin ei. Oferă o imagine clară a cheltuielilor personale, păstrează tranzacțiile mai private și este acceptat pe scară largă în țară. Un studiu realizat în 2017 de banca centrală a țării, Deutsche Bundesbank, a arătat că germanii aveau în portofel în medie 107 euro, peste 115 dolari la cursul de schimb din 2017.

Acest lucru este de peste trei ori mai mult decât poartă în medie un francez, 32 de euro, potrivit Băncii Centrale Europene. Este, de asemenea, mult mai mult decât ceea ce poartă americanii. Trei sferturi dintre respondenții la un sondaj al U.S. Bank au declarat că au la ei mai puțin de 50 de dolari, iar un sfert au spus că păstrează 10 dolari sau mai puțin în portofel.

Alte state europene au trecut la acțiune

Conform directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, jumătate din băncile centrale din lume lucrează la propriile valute digitale (CBDC). În total, 110 țări sunt în etapa de analizare.

„Înainte de pandemie, amintiți-va că obișnuiam să spunem, viitorul este digital. Odată cu pandemia, viitorul a sosit și foarte proeminent în lumea banilor.

Când ne uităm la acest univers, cea mai fiabilă este moneda noastră digitală a băncii centrale. De ce? Pentru că au sprijinul statului și sunt integrate în politică monetară”, a spus oficialul FMI.

Alte țări nu sunt atât de răbdătoare: Franța, Spania și Italia au încetat să mai schimbe bani vechi. Portugalia a oprit conversia monedelor escudo. Guvernatorul băncii portugheze a anunțat că va pune capăt opțiunii de a schimba banii de hârtie în februarie, se mai arată în analiza Bloomberg.

Moneda europeană a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2002, la trei ani de la concepere. Inițial, moneda europeană a fost folosită în 12 dintre statele membre actuale ale zonei euro, iar Cipru, Estonia și altele au adoptat câțiva ani mai târziu moneda europeană.

Moneda europeană va fi reproiectată integral pentru prima dată în ultimii 20 de ani

În prezent, Banca Centrală Europeană își continuă planurile de a concepe noi bancnote. Moneda europeană urmează să fie reproiectată până în 2024, iar instituția ar putea lansa un euro digital în acest deceniu.

Moneda europeană a fost introdusă pentru prima dată în 1999, iar monedele și bancnotele au fost lansate în 2002.

„După 20 de ani, este timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai ușor de înțeles pentru europenii de toate vârstele și din toate mediile.

Acestea reprezintă un simbol tangibil și vizibil al faptului că suntem uniți în Europa, în special în perioade de criză, iar cererea pentru ele este încă foarte mare.”, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, într-un comunicat.

Banca cu sediul la Frankfurt va crea grupuri de discuții pentru a colecta opinii de la persoane din întreaga zonă euro cu privire la posibile teme pentru viitoarele bancnote.

Un grup consultativ format din câte un expert din fiecare țară din zona euro va prezenta apoi o listă scurtă de noi teme. Experții provin din domenii precum istoria, științele naturale și sociale, artele vizuale și tehnologia.

Design-ul final pentru moneda europeană emis până în 2024

Banca va face apoi apel la opinia publică pentru a primi contribuții cu privire la temele preselectate. Va urma un concurs de design înainte ca publicul să fie consultat din nou. Consiliul guvernatorilor BCE va lua o decizie finală înainte ca noile bancnote să fie emise până în 2024.

„Dorim să dezvoltăm bancnote euro cu care cetățenii europeni să se identifice și pe care să fie mândri să le folosească drept monedă. Procesul de reproiectare a bancnotelor euro se va desfășura în paralel cu investigația noastră privind un euro digital.

Ambele proiecte au ca scop îndeplinirea mandatului nostru de a oferi europenilor bani siguri și securizați.”, a declarat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, într-un comunicat.

De la lansarea bancnotelor euro, aceasta este prima dată când Banca Centrală lansează procesul de reproiectare a temelor și a designului pentru moneda europeană.

Anterior, în cazul seriei Europa 2, BCE a reîmprospătat doar design-ul pentru a include o serie de elemente de siguranță noi și îmbunătățite, care vor facilita, de asemenea, diferențierea între cele două serii existente, se mai spune în comunicat.