Este scandal uriaș în fotbalul din Italia. Întrebat despre decesul lui Gianluca Vialli, Dino Baggio a vorbit despre faptul că la echipele unde a jucat se foloseau substanțe interzise, legând asfel moartea fostului său coleg de aceste practici. Și Florin Răducioiu și-a amintit despre perfuzii cu „un lichid roz”. Massimo Brambati, fost fotbalist la Torino, Bari și Palermo, a ridicat și el vălul și a dezvăluit ce medicamente primea de la doctori, în special înaintea partidelor.
Gianluca Vialli a murit la 58 de ani, în urma unui cancer pancreatic despre care era convins că l-a dovedit. „Boala a revenit cu o agresitate foarte mare”, a spus unul dintre oncologii care s-au ocupat de el. Moartea fostului atacant italian a declanșat numeroase semne de întrebare în Italia, după ce Dino Baggio a pus „paie pe foc” și a vorbit despre substanțele și medicamentele pe care le primea în perioada în care juca fotbal. A „legat” astfel moartea fostului său coleg de dopajul din anii 90` și a spus că „se teme” pentru viața lui pentru că nu știe ce medicamente a primit și cât de periculoase sunt. Juventus este echipa cea mai acuzată că a apelat la astfel de practici.
Chiar dacă Roberto Mancini a spus că cei care vorbesc despre aceste lucruri ar trebui să aibă mai multă grijă și să fie mai responsabili, un alt jucător a făcut noi declarații legate de acest subiect. Massimo Brambati a spus că și lui este teamă, la fel ca lui Dino Baggio, pentru că și el a primit din partea medicilor pastile. Este vorba în special de Micoren. Fotbaliștii știau că folosește la reglarea sistemului respirator, dar este vorba de un medicament care afectează sistemul nervos.
„A spus Dino Baggio că îi e teamă? Și mie îmi este teamă. Eu, într-un club al cărui nume nu-l voi rosti, obișnuiam să iau Micoren înainte de joc de parcă ar fi dulciuri. Pe atunci nu era interzis, după câțiva ani a devenit foarte interzis.
Luam și amilină, o substanță nedopantă, dar am simțit efectul ei imediat. Nu resimțeam oboseală, dar aveam bătăi accelerate ale inimii și o mai mare promptitudine a reflexelor.
Când aveam 20 de ani, mi s-a spus că fac anumite perfuzii fiindcă aveam o performanță mai bună. Erau antrenori care, dacă nu făceai perfuzia, se înfuriau. Astăzi, când aud anumite situații care se întâmplă cu fotbaliștii din perioada mea, n-am altceva de făcut decât să mă rog la Dumnezeu să nu mi se întâmple și mie”, a declarat Massimo Brambati pentru CalcioMercato.
Florin Răducioiu este și el îngrijorat. Înaintea meciurilor, medicul de la Brescia îi punea pe jucători la perfuzii. Atacantul român și-a adus aminte că era vorba de un lichid roz și a pus mâna pe telefon și l-a contactat pe doctor, ca să afle ce conțineau acele tratamente.
„Mi-a zis să stau liniștit că acele perfuzii nu conțineau nimic ilegal sau care să ne facă rău peste ani. Mi-a spus că erau lucruri normale pentru acei ani și că era vorba de 3 componente în acel cocktail care ni se administra în venă: vitamina C, vitamina B și o altă substanță care diminua procesul de oboseală al mușchilor. Mi-a explicat și de la ce era acea culoare roz de care am declarat eu, de la vitamina B”, a declarat Florin Răducioiu, la Orange TV.
Despre faptul că dopajul era o practică des întâlnită la echipele din Italiei s-a mai scris. Giuseppe Bergomi a spus într-un interviu, din anul 2015, că foarte mulți jucători au primit substanțe periculoase.