Scandalul cu unguri a golit buzunarele B1 TV si Realitatea. Cum au plătit scump cele două posturi

de: Ana Chivu
11 06. 2020

Scandalul cu ungurii a făcut B1 TV și Realitatea să scoată bani mulți din buzunare. Cele două posturi au trebuit să plătească scump pentru situația creată.

 B1 TV și Realitatea au plătit scump în scandalul cu ungurii

Amenzi pe bandă rulantă în scandalul cu ungurii! După ce însuși președintele României a fost sancționat din cauza unei declarații instigante la discriminare, acum este rândul a două televiziuni cunoscute din România. În acest context, B1 TV și Realitatea au fost nevoite să plătească amenzile pentru derapajele legate de minoritatea maghiară din urmă cu o lună. Consiliul Național al Audiovizualului a decis, în cadrul ședinței de azi, că fiecare post trebuie să scoată din buzuar 10.000 de lei, conform paginademedia.ro. Greșelile au fost mai multe, practic, dar amenda a fost una singură.

Emisiunile amendate la postul B1 TV: Se întâmplă acum – cu Tudor Barbu, Dosar de Politician – cu Silviu Mănăstire, Bună România – cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Emisiunile amendate la Realitatea Plus: Deschide Lumea, Legile Puterii – cu Mădălina Dobrovolschi, Jocuri de Putere – cu Oreste Teodorescu

Posturile care au intrat în vizorul CNA au fost și Digi 24, Antena 3 și România TV, dar acestea au tratat echilibrat subiectul, a decis audiovizualul, derapajul producându-se la cele două televiziune menționate mai sus. Sancțiunile în cauză au fost propuse de către Orsolya Borsos și au mai fost votate de Nicolae Bălașa, Radu Herjeu, Ramona Sorescu, Gabriel Tufeanu și Monica Gubernat.

„Realitatea Plus este televiziunea cu cea mai crasă lipsă de echilibru, dintre toate televiziunile de știri, mai ales cu emisiunile din prime-time. Nu cred că este în regulă să tratezi așa un subiect, mai ales unul legat de o minoritate”
Monica Gubernat, șefa CNA

B1 și Realitatea Plus, taxate de CNA în scandalul cu ungurii

Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 64 – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 70 – (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

Art. 66 – În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Art. 67 – În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii

Afirmațiile taxate dur de CNA

„Se întâmplă acum” – Tudor Barbu (B1 TV)
„Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent timp de 30 de ani. V-am spus că e fără precedent. E mult peste ce a spus Traian Băsescu atunci când a fost, cred că la Topliţa, dacă mi-aduc aminte bine, parcă aşa: UDMR respinge ferm acest gen de discurs şi orice fel de instigare”

„Este anul pentru care guvernul Viktor Orban de la Budapesta a alocat sute de milioane de euro ca propagandă, şi nu mă feresc de termeni, propagandă împotriva a ceea ce a stabilit istoria şi a stabilit mai marii lumii în anul de după Primul, după Marele Război, după Primul Război Mondial.”

„Povestea de azi are legătură cu Moscova, cu Budapesta, cu Bucureştiul, cu o situaţie geopolitică şi geostrategică absolut nenorocită în care ne-a pus istoria la final de secol XX , început de secol XXI, pe care acum o trăim din plin la hotar, pe crenelurile NATO, la hotarul NATO şi UE.”

„Dosar de politician” – Silviu Mănăstire (B1 TV)
„Este un proiect absolut imbecil, este o bătaie de joc la adresa Constituţiei României şi până la urmă la adresa noastră, a tuturor.”

Cam tot proiectul de lege este mizerabil. Da, este o secţiune în care cei de la UDMR, era altceva pe limbă dar m-am stăpânit, vorbesc despre preşedintele Ţinutului Secuiesc. Deci ăştia vor să-şi pună preşedinte, prin vot, da, în Ţinutul Secuiesc.

„Bună, România” – Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir (B1 TV)
Răzvan Zamfir: Nu, domne, dar e foarte clar. Și Ungaria investește prin proiecte guvernamentale în teritoriile pe care, încă, le mai consideră, spiritual, ca fiind parte componentă a Ungariei Mari.

Radu Buzăianu: Un tip rău. Și tipul acesta rău, acum, este pus în situația să îi dea o replică lui Klaus Iohannis, tipul rău trebuie să îi dea o replică lui Klaus Iohannis pentru că s-a legat, cumva, de guvernul său. Ce-i interesant?

El este genul de individ care ți-a apărut anul trecut cu Vladimir Putin și cu harta mare a Ungariei, luând Transilvania, alipind-o Ungariei. Deci nu e o chestiune pe care niște zăpăciți, pe aici, naționaliști, o tot strecoară în discuție.

Nu, e o treabă pe care oamenii aceștia din Ungaria vin și o aduc în discuție. L-am dat, ieri sau când am vorbit?! Alaltăieri? Am dat un oficial al guvernului maghiar care a intrat la BBC în direct, zilele trecute, cu Ungaria Mare în spate. Deci nu e chiar așa o nebunie locală, cum zic unii și alții.

„Jocuri de Putere” – Oreste Teodorescu (Realitatea Plus)
„Împreună, cei doi lideri au găsit atât strategia cât și metodologia destabilizării U.E. Conform unor scenarii ticluite foarte abil la Moscova, în complicitate cu factorii decidenți de la Budapesta, se așteaptă momentul oportun când, împreună cu Garda Maghiară și cu Jobbik, simultan cu amenințarea Rusiei, să poată fi declanșate anumite evenimente în „Ținutul Secuiesc”, menite să destabilizeze România, după scenariul separatiștilor din Ucraina.”

„Legile Puterii” – Mădălina Dobrovolschi (Realitatea Plus)
„Eu vreau să știu care este obiectul acestei tranzacții dintre PSD și UDMR și cu ce este implicat Viktor Orban, pentru că noi tindem aicea să punem batista pe țambal, să nu inflamăm spiritele, etc… Având viziuni diferite, ei în permanență vor încerca să bage bățul prin gard, dar acest proiect de lege și chiar unele mult mai ușoare, au fost respinse de organismele europene…”