Încep să se resimtă efectele scandalului în care este implicat Florin Cîțu. Zilele trecute au avut loc mai multe ședințe interne, atât la USR-PLUS, cât și la PNL, pe marginea acestui subiect. Dacă Ludovic Orban l-a atacat public pe premier, cei din USR-PLUS au tăcut și au făcut. Ultimele decalrații ale liderilor formațiunii aflate în alianța de guvernare pun pe jar politica românească.
Evenimentele din ultimele zile și dezvăluirile cu privire la cele două dosare din America în care este implicat Florin Cîțu sunt pe cale să destabilizeze actuala alianță de la guvernare.
În plină campanie pentru alegerile interne din PNL, au apărut în spațiul piblic informații cu privire la două dosare. Primul, un dosar penal de conducere sub influența alcoolului, iar cel de-al doilea referitor la datoriile avute de Cîțu în America, au dat peste cap tot planul acestuia.
Ludovic Orban, liderul și contracandidatul lui Cîțu la algerile PNL, a declarat public că nu avea cunoștință despre aceste lucruri. În același timp acesta l-a atacat public pe Florin Cîțu, cerându-i să-și facă mea culpa în mod public în fața celor care l-au învestit cu încrederea și girul politic.
La nici 24 de ore de la publicarea primelor informații, Marcel Ciolacu și PSD îi cereau demisia lui Florin Cîțu, în opinia lor, o demisie de onoare. Surse din interiorul coaliției de guvernământ spuneau că deja s-au făcut ședințe interne, în spatele ușilor închise, în interiorul partidelor de guvernare.
În toate aceste zile, spun surse guvernamentale, USR-PLUS a avut mai multe ședințe interne. Subiectul principal a fost scandalul în care este implicat Florin Cîțu. Aceelași surse spun că evenimentele din aceste zile nu fac altceva decât să dăuneze imaginii actualei guvernări, iar USR-PLUS, în frunte cu Dacian Cioloş şi Vlad Voiculescu, își vor condiționa parteneriatul de guvernare cu PNL.
Astăzi dimineață a amai avut loc o ultimă ședință la USR-PLUS, iar surse apropiate spun că deja Dacian Cioloş şi Vlad Voiculescu se gândesc la o ieșire din actuala coaliție. Intenția se va maerializa, mai spun sursele, doar în cazul în care Cîțu nu demisionează.
Demersul, deloc neașteptat, ar putea schimba definitiv poziția PNL în actuala clasă politică. Ba mai mult de-atât, ar pierde, și-așa fragila, majoritate din Parlament, prin retragerea susținerii din partea USR-PLUS.
Un alt punct de nemulțumire al liderilor USR-PLUS este recenta nominalizare la Finanțe a lui Dan Vîlceanu. Liderii USR-PLUS spun că această nominalizare nu este altceva decât un interes personal al premierului de a direcționa toate resurselor către aleșii liberali, în scopul câștigării alegerilor interne din PNL.
Deși cu șanse la președenția PNL, contextul actual ar putea schimba calculele făcute de Cîțu și staff-ul său politic. Este de așteptat ca astăzi, sau cel târziu mâine, liderii USR-PLUS să iasă în fața presei cu un comunicat legat de actuala situație.