Scandal la granița României cu Ungaria. Ce decizie de necrezut au luat maghiarii

de: Emanuela Pană
12 08. 2020

Zeci de primari din țara noastră sunt revoltați de conducerea unei firme din Ungaria, care a cumpărat nouă hectare de teren aproape de granița ungară, în scopul de a face forări neconvenționale. A reînceput scandalul gazelor de șist! Mai multe detalii, în continuare.

Scandal la granița cu Ungaria. De la ce a pornit totul

Zeci de edili din Arad susțin că, în urma cedării către unguri a celor nouă hectare, culturile și pânza freatică le vor fi afectate. De cealaltă parte, reprezentanții companiei ungare neagă toate afirmațiile.

Un alt caz, asemănător cu episodul de revoltă din anul 2013 (când locuitorii din Pungeși au protestat pe câmpurile comunei din județul Vaslui împotriva exploatării gazelor de șist de către compania americană Chevron), revine în atenția publică.

De această dată, acțiunea are loc în vestul României, acolo unde mai mulți primari din Arad s-au întâlnit pentru a lua o decizie cu privire la este de făcut în cazul firmei din Ungaria, care ar intenționa să exploateze gazele de șist din zona graniței.

Cum au reușit ungurii să cumpere teren de la români

Întreaga poveste își are începutul în anul 2015, când reprezentanții companiei deținute de unguri le-au cerut mai multor proprietari români de terenuri de la graniță să le permită să inspecteze terenul. După mai multe insistențe, oamenii au intrat la bănuieli, gândindu-se că ar putea fi vorba de exploatarea gezelor de șist. Mai apoi, localnicii au pus bazele Asociației pentru Salvarea Câmpiei de Vest și au dat în judecată investitorul maghiar, proces care i-ar fi „ținut în loc“ pe aceștia.

Cu toate acestea, ungurii au făcut mișcarea care i-a enervat la culme pe locuitorii din zona cu pricina –  Ungaria a reușit să cumpere nouă hectare de teren în Curtici și Dorobanți, prin intermediul unei firme de avocatură.

„Prima oară a venit pe o firmă de avocați care a făcut un contract fiduciar“, a declarat Bogdan Ban, primarul din Curtici, potrivit declarațiilor unui avocat, citate de Digi24.

„Au cumpărat teren 3,74 hectare și au venit să depună dosarul pentru certificatul de urbanism, pentru forare și explorare“, a susținut Erika Korondi Josza, primarul localității Dorobanți.

Totodată, edilii cred că substanțele pe care le vor folosi ungurii vor contamina pânza freatică din zonă.