Mai multe companii care produc și aduc din străinătate dezinfectanți pentru spitale au intrat în vizorul polițiștilor. Marți dimineața au fost percheziționate mai multe sedii din București, Ilfov și Prahova.
ACTUALIZARE: Dezinfectanţii pentru spitale care erau diluați au fost utilizaţi în peste 30 de spitale din ţară, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Potrivit acesteia, după ce s-au constatat nereguli la anumite biocide, „cu acţiune fungică, nu pentru bacterii”, s-a dispus retragerea acestora şi Ministerul Sănătăţii a depus o plângere. Ministrul insistă, însă, că pacienţii din acele spitale nu au fost în pericol. Firmele au fost amendate cu o sumă totală de 35.000 de lei, dar administratorii nu au mai fost de găsit atunci când reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au încercat să ia legătura cu ei.
Dosarul penal e instrumentat de polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București. Anchetatorii au descins marți la cinci adrese din București și județele Ilfov și Prahova.
Au fost percheziționat atât locuințele unor persoane fizice, cât și sediile sociale și punctele de lucru ale unor firme care nu numai că produc, dar și importă biocide – adică acele substanțe care se vând apoi spitalelor pentru igienizare.
Acuzațiile sunt înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.
Anchetatorii susțin că, în 2018, ar fi fost fabricate și comercializate către diverse spitale din România produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor. Cu alte cuvinte, erau diluate extrem de mult, iar eficacitatea lor era aproape de zero.
Rețeaua ar fi procedat, așadar, după modelul Hexi Pharma, companie care a fost găsită vinovată pentru că a pus în pericol viaţă a milioane de pacienţi care au beneficiat de asistenţă medicală din partea acelor unităţi sanitare cărora le fusese livrate biocide ineficiente în combaterea infecţiilor nosocomiale.
În motivarea Tribunalului Bucureşti se precizează și că această societate a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat pentru Digi24 că aceste percheziții au loc în urma unei plângeri făcute de Ministerul Sănătății, precizând că diluantele din spitalele verificate sunt „neconforme”, nu diluate.
Ministerul susține că știa de aceste practici ale firmelor vizate și a preferat să anunțe Poliția.
„Acest dosar a apărut de la o plângere pe care Ministerul Sănătății a făcut-o pe 10 ianuarie anul acesta. Anul trecut, inspectorii direcțiilor de sănătate publică au făcut un control la spitalele din țară verificând eficacitatea anumitor biocide. Ca urmare a analizei, a 15 produse, au fost constatate neconformități pe o anumită zonă de acțiune, la trei produse. În urma retestării acestora, rezultatele inițiale au fost confirmate, prin urmare Ministerul Sănătății a făcut o plângere legată de aceste produse firmelor care le comercializează”.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății