Scandal din cauza banilor Ungariei în România. Copiii care au voie la grădiniță doar dacă știu maghiară

de: Ana Chivu
16 08. 2022

Nou scandal din cauza banilor de la Budapesta! Copiii românilor din Huedin sunt primiți la grădinițe doar dacă știu limba maghiară. Reprezentanții Parohiei Reformate din localitate au anunțat că la instituția de învățământ pot să vină și copii români, dar predarea se va face exclusiv în limba machiară. Aceasta este o condiție a finanțatorului. În timpul acesta, Organizația PSD Huedin a declarat că se opune preluării grădiniței de către autoritatea locală dacă se va face asta. Ce spune vicepremierul român Kelemen Hunor?

Scandal din cauza banilor de la Budapesta: copiii au voie la grădiniță doar dacă știu maghiară

Reprezentanții Parohiei Reformate din Huedin au anunțat că la grădinița construită recent cu finanțarea guvernului maghiar pot să vină și copii români. Condiția finanțatorului este ca micuții să beneficieze de predare doar în limba maghiară.

Organizație PSD Huedin a declarat că se va opune preluării grădiniței de către autoritatea locală dacă aceasta va funcționa „doar cu predare în limba maghiară, pentru copii maghiari”.

Vicepremierul român Kelemen Hunor a fost și el prezent la inaugurarea grădiniței si ar fi susținut că educația în limba maternă este o ,,piatră de temelie” necesară pentru păstrarea culturii.

Noua instituție a fost construită de Biserica Reformată cu sprijinul statului ungar, inaugurată pe data de 17 iulie. Edificiul cu două niveluri a costat 300 de milioane de forinți (760.000 de euro) și poate să găzduiască patru grupe de grădiniță și o grupă de creșă.

,,A fost creată o structură educaţională maghiară completă”

Colegiul Reformat din Cluj a fost renovat în anul 2018 cu 2 milioane de euro alocați de Guvernul maghiar. Secretarul de stat responsabil pentru politici naționale în cadrul Cancelariei anunța: „cu sprijinul guvernului ungar, în Transilvania a fost creată o structură educaţională maghiară completă, de la creşă până la universitate”.

„Dacă ar fi să scriem pe câte o pagină toate realizările pe care le-am făcut în ultimii 12 ani – şi mă refer doar la investiţii, nu la programe, ci la renovări şi investiţii finalizate, concrete – atunci am putea citi o carte sau o publicaţie de 100.000 de pagini”, mai arăta acesta, potrivit G4Media.

Finanțarea primită din Ungaria a completat mult fondurile europene pentru bisericile mari. Acesta este și cazul bisericii romano-catolice Sfântul Mihail din orașului Cluj-Napoca, care are o vechime de peste 600 de ani. Finanțările au venit de cele mai multe ori prin Fundația Gábor Bethlen.

„Știam de la început că banii UE nu vor ajunge, dar era o limită a finanțării de 5 milioane de euro (aproximativ 22 milioane de lei, la data depunerii proiectului, în 2016, n.red.). Sunt întotdeauna cheltuieli neeligibile, iar guvernul maghiar ne-a ajutat să finanțăm ceea ce nu putea fi finanțat din fonduri europene”, a subliniat Ilyés Szabolcs, specialistul care a coordonat proiectul.