Cum vrea Ungaria să controleze mai multe zone din România. Este vorba despre mulți bani la mijloc și nu doar noi suntem vizați

Cum vrea Ungaria să controleze mai multe zone din România. Este vorba despre mulți bani la mijloc și nu doar noi suntem vizați

Compania energetică care este controlată de statul ungar MVM Zrt. analizează mai multe achiziții în statele din Balcani și în domeniul energiilor regenerabile, înaintea unei posibile oferte publice inițiale, a precizat luni directorul general Gyorgy Kobor într-un interviu acordat Bloomberg, citat de Agerpres.

Cum vrea Ungaria să controleze mai multe zone din România

MVM a depus și o ofertă pentru achiziția activelor CEZ din România. Compania, care deține active ce variază de la energie nucleară la depozite de gaze naturale, vrea să ajute Guvernul condus de Viktor Orban să își pună la punct legături energetice de la Marea Adriatică și până la Marea Neagră. Astfel, printre noile proiecte susținute de Budapesta se numără și gazoductul TurkStream și parteneriate cu Serbia și Cehia, notează Bloomberg, citată de Agerpres.

„Am atins o limită de mărime în Ungaria şi de aceea ţintim spre o prezenţă regională”, a precizat Gyorgy Kobor. Mai mult, echipa managerială de la MVM dorește să fie gata pentru o listare la bursă în 2022, atunci când ar putea deveni chiar a doua mare companie din Ungaria, în funcţie de cifra de afaceri, după grupul petrolier Mol Nyrt. De asemenea, printre achizițiile făcute de Ungaria de MV, se numără preluarea unor unități ale grupului german E.ON SE, dar și o termocentrală pe cărbune neprofitabilă care este deținută de Lorinc Meszaros, prietenul din copilărie al lui Viktor Orban.

România, printre țările cu posibile ținte de preluare pentru MVM

În interviul pe care l-a acordat pentru Bloomberg, directoruș MVM a spus că Serbia este o poartă importantă de intrare spre piețele din Bosnia Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Bulgaria. Dar pe lângă țările din Balcanii de Vest, România și Cehia se numără printre țările cu posibile ținte de preluare pentru MVM. Însă Gyorgy Kobor nu a dorit să comenteze informațiile conform cărora MVM se numără printre firmele care au făcut oferte pentru activele din România ale grupului ceh CEZ. Kobor a mai spus că proiectele de gaze ale României din Marea Neagră ar putea constitui o modalitate pentru MVM să diversifice sursele de aprovizionare cu energie ale Ungariei.

Astfel, compania a semnat și un contract pe termen lung pentru trei miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an și așteaptă debutul producției de gaze în Marea Neagră. În anul 2019, veniturile MVM au crescut cu 5% până la 1.800 miliarde de forinți, adică 5,7 miiarde de dolari, iar profitul net s-a dublat până la 54,2 miliarde de forinți. Potrivit economica.net, MVM se află pe lista companiilor care au depus o ofertă pentru preluarea activelor CEZ din România, alături de consorțiul românesc Hidroelectrica-Electrica-SAPE. de India Power Corporation, una dintre cele mai mari companii de generare și distribuție de energie electrică din India, dar și un consorțiu german, format din E.On și Allianz.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI