Scade vârsta de pensionare în 2022. Ce categorie de români se încadrează. E oficial deja!

Scade vârsta de pensionare în 2022. Ce categorie de români se încadrează. E oficial deja!
Sse reduce vârsta de pensionare pentru o categorie de români

Noi vești pntru o categorie de români! Vârsta de pensionare se reduce pentru unii dintre români. Proiectul de lege a fost adoptat în cursul zilei de miercuri de Camera Deputaţilor. Acesta completează Legea nr. 263/2010 în privința sistemului unitar de pensii publice. „Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001″, arată autoritățile.

Parlamentul a votat scăderea vârstei de pensionare: ce categorie de români este vizată?

Camera Deputaților a adoptat în cursul zilei de miercuri un proiect de lege prin care se reduce vârsta standard de pensionare pentru unii români. Mai exact, este vorba despre persoanele angajate în domeniul producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui în perioada de înainte 1 aprilie 2001.

Proiectul completează Legea nr. 263/2010 în privința sistemului unitar de pensii publice în sensul recunoașterii perioadelor anterioade datei de 1 aprilie 2001 ca locuri de muncă din încadrările: grupa I și grupa II de muncă.

Acestea se referă la activitățile de producție, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice şi extracţiei cărbunelui. Cei care se regăsesc în această categorie pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

,,Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în unităţile de producţie a energiei electrice şi în termocentralele pe bază de cărbune, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă”, prevede proiectul.

Românii trebuie să știe că pot beneficia de aceste prevederi la cerere doar persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi. Drepturile de pensie recalculate se acordă de luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.

Ce spun inițiatorii proiectului?

„Prezenta iniţiativă legislativă vine în sprijinul unei categorii de persoane care a lucrat în activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”, au precizat iniţiatorii proiectului.

În situația în care rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi, după aplicarea prevederilor, se păstrează cel mai avantajos scenariu.

Inițiatorii proiectului au mai apreciat că prin acesta se înlătură „gravele diferenţe de tratament juridic dintre categoriile de asiguraţi în sistemul public în ceea ce priveşte recunoaşterea şi garantarea unor drepturi de asigurări sociale”.