Scad prețurile la facturile de gaze și electricitate în România. Veste bună pentru acești clienți
Criza generalizată din Europa avea să ducă la o explozie a prețului la energia electrică și gazele naturale, de altfel o consecință a invaziei Rusiei în Ucraina. Efectele aveau să fie resimțite și pe plan local, ducând la creșterea exponențială a prețurilor către clienții finali. După aproape doi ani de creșteri, în 2024 s-ar putea să asistăm la o schimbare importantă, iar furnizorii anunță că scad prețurile la facturile de gaze și electricitate în România, de altfel, o veste bună pentru acești clienți.
Facturile de gaze și electricitate și criza energetice europene?
Europa a început să aibă probleme cu aprovizionarea cu energie încă din 2021. De obicei, în timpul lunilor de iarnă, UE importă gaze naturale lichefiate din Statele Unite, America Latină și Rusia. Cu toate acestea, problemele rețelei electrice din Texas au redus încărcăturile de gaze naturale lichefiate în timpul iernii și, în plus, iarna a fost mai rece decât media. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), UE și-a mărit consumul de gaz cu 25%, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie din cauza lipsei de aprovizionare.
Vezi și: Ce se întâmplă cu criza energetică din Europa. Veste proastă pentru români, într-o analiză Reuters
De asemenea, Europa a avut o producție de energie regenerabilă sub medie, în special în ceea ce privește energia eoliană, din cauza condițiilor de vânt mai puțin ideale. Acest lucru a dus la o cerere și mai mare de importuri de energie, explică Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene. De asemenea, UE se baza în mare măsură pe importurile de gaze din Rusia. Tot atunci Moscova declara că aprovizionarea sa a fost afectată de incendii și de COVID-19.
Problema Europei a fost exacerbată și mai mult de războiul din Ucraina și de efectele rămase ale pandemiei, care au dus la rate ridicate ale inflației, ceea ce a dus, de asemenea, la creșterea prețului energiei. Cu toate acestea, au existat speculații conform cărora Rusia și-a folosit combustibilii fosili ca armă împotriva UE, din cauza sprijinului acordat Ucrainei în război, iar Europa se întreba dacă are cu adevărat o ofertă mai mică.
Criza energetică a cuprins România
Ca urmare a situației de facto, România avea să treacă și ea printr-o criză generalizată a importurilor, iar liberalizarea pieței energetice din România avea să fie factorul determinat al majorărilor de prețuri la energia electrică și gazele naturale către clienții rezidențiali și industriali.
Vezi și: Avertisment crunt despre criza energetică din Europa. Ce se întâmplă din decembrie
Ulterior situației, guvernele au încercat măsuri de stopare a creșterilor de prețuri la facturile de gaze și electricitate, inclusiv prin plafonări ale prețurilor pentru o perioadă bună de timp.
Cu toate astea, facturile de gaze și electricitate au fost emise, iar clienții aveau să constate că prețurile au crescut extrem de mult. Deși erau introduse aceste plafonări, precum și programe sociale de ajutor pentru plata facturilor la energie, criza s-a adâncit din ce în ce mai mult.
În 2024, scad prețurile la facturile de gaze și electricitate în România
După mai bine de doi ani de creșteri, în acest an furnizorii se pregătesc de noi modificări, iar datele arată că scad prețurile la facturile de gaze și electricitate în România, iar analiștii în domeniu dau ca și sigure aceste schimbări de prețuri în favoarea clienților:
„Încet-încet, piața începe să se realinieze, dar e foarte important să nu o mai ținem blocată prin reglementare. Acum, furnizorul a început să se alinieze la acel plafon, care este sus în momentul de față pentru că în acest fel fac mai mulți bani.
Când ai un plafon, toți actorii din piață vor căuta să se alinieze în jurul acelui plafon și nu va exista suficient de multă concurență încă prețul să scadă mulțumitor sub plafon.”, spune Corina Murafa, specialist energie, conform Știrile PROTV.
Conform autorităților, ordonanțele care au prelungit schemele de plafonare sunt încă în vigoare, iar data de expirare este 31 martie a.c.
Vezi și: Taxă pe ‘soare’ în criza energiei. Ce a pregătit Guvernul, zeci de mii de români vor fi afectați
La finalul lunii ianuarie, ministrul Energiei spune că „Schema setează nişte plafoane maxime, Asta nu înseamnă că un furnizor trebuie să factureze la plafonul maxim. Preţurile în piaţa liberă au scăzut”.