26 apr. 2024 | 13:54

Satul vechi de 800 de ani care te lasă fără cuvinte. Aici nu a ajuns tehnologia, simți că ești în altă epocă

Diverse
Satul vechi de 800 de ani care te lasă fără cuvinte. Aici nu a ajuns tehnologia, simți că ești în altă epocă
Satul vechi de 800 de ani care te lasă fără cuvinte. Aici nu a ajuns tehnologia, simți că ești în altă epocă

Un sat vechi, de peste 800 de ani, a fost desemnat cel mai frumos din țară. Este rupt de realitate și tehnologie și, când ajungi acolo, o să ai impresia că ești în altă epocă. Este cu adevărat o bijuterie, pe care trebuie să o vizitezi măcar o dată în viață.

Cel mai frumos sat din Franța

În inima Franței se ascunde un adevărat colț de poveste – Pérouges, un sat medieval, de care mulți au uitat. Situat pe vârful unui deal, la aproximativ 30 de kilometri distanță de orașul Lyon, Pérouges a fost desemnat cel mai frumos sat din Franța.

Acest loc ascunde o mulțime de povești și este extrem de primitor. Chiar dacă aici mai locuiesc doar aproximativ 80 de oameni, aceștia se asigură că au grijă de sat și îl promovează cât mai bine.

Dacă alegi să te îndrepți către această bijuterie medievală cu mașina, vei descoperi că la baza dealului sunt disponibile două parcări cu plată. Plătești doar doi euro dacă vrei să lași mașina acolo, iar toți banii vor merge către transformarea localității.

La intrarea în sat, vei fi întâmpinat de impunătoarea biserică a satului, o construcție de piatră ce emană atât simplitate, cât și măreție. Biserica-fortăreață a fost ridicată în secolul al XV-lea în stil gotic și a avut un dublu rol – religios și defensiv.

Peste tot te vei lovi de străzi înguste și pline de istorie și, de-a lungul lor, vei ajunge la Porte d’En Bas, unde vei descoperi un text în latină care amintește că Pérouges este singurul loc din împrejurimi care a rezistat asediului din anul 1468. Acest asediu rămâne singurul atac din istoria satului, iar perougienii au ieșit învingători, reușind să-și apere cetatea cu mândrie.

Între secolele al XV-lea și al XVIII-lea, satul a fost extrem de activ, fiind amplasat pe ruta comercială care lega Lyonul de Geneva. Cu toate acestea, în secolul al XIX-lea, Pérouges a fost abandonat, locuitorii migrând către marile orașe, în căutarea unei vieți mai moderne și a oportunităților oferite de orașe.

Cu toate acestea, în anul 1911, au început lucrările de restaurare a satului, readucându-l la viață. De atunci, tot mai mulți turiști ajung în zonă și se bucură de frumusețea ei, care nu este deloc de ignorat.

Cum a reînflorit satul

Cu peste 100 de ani în urmă, nimeni nu ar fi putut prezice povestea uluitoare de renaștere a unui sat al cărui sfârșit venise. Casele au fost vândute unor constructori care le-au demontat pentru a folosi piatra în construcții în altă parte, afacerile și-au pus obloanele, dar totul a revenit la normal după 1911.

Fiecare membru a fost rugat să cumpere o casă în Perouges și să o reconstruiască. Și așa, casă cu casă, satul a renăscut. S-au adăugat facilități moderne, iar turiștii curioși au început să treacă prin ceea ce a devenit rapid un sat medieval.

Astăzi, Perouges se află pe lista celor mai frumoase sate din Franța și primește aproximativ 360.000 de vizitatori pe zi. Arată și se simte așa cum ar fi acum 500 de ani, iar clădirile încă în paragină sunt reconstruite.

Oricât ai căuta, nu vei găsi nicăieri o antenă sau un contor de apă. Având în vedere statutul său de monument istoric, toate semnele moderne trebuie ascunse. Mai multe persoane au piscine, dar nu ai ști asta. Iar dacă vezi mici capcane din lemn pe unele fațade, cu siguranță acestea ascund un contor de apă sau electricitate.

La fel ca majoritatea satelor medievale, plăcerea vine din plimbarea pe străzile antice. Totul pare rupt de realitate, tehnologia lipsește cu desăvârșire și, dacă vrei să iei o pauză de la tot ce este obișnuit pentru tine, ai ales locația potrivită.

Dacă ajungi aici, trebuie neapărat să guști „galette de Perouges”. Aceasta este o plăcintă mare rotundă , iar mai multe brutării o vând în sat. Nu va fi greu de găsit, pentru că mirosul este pretutindeni și te ghidează către locul potrivit.

Marca comercială a galettei este înregistrată, așa că nu o veți găsi sub acest nume în altă parte. Totuși, dacă sunteți curios de bucătăria locală, puteți testa și Tarte Bressane. Nu este este diferită, deși are o crustă mult mai groasă.

Parteneri
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Șoferii cu mașini pe benzină vor plăti mai mult. Decizie în România, în a doua zi de Paște
Capital.ro
Horoscop 7 mai 2024. Capricornii își urmează ambițiile. Racii trebuie să fie atenți la finanțe
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
În cât timp iese alcoolul din sânge. Când te poți urca la volan dacă vrei să conduci
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro