Satul unic din România care este așezat pe o adevărată comoară „de aur” a neamului. Destinația turistică pe care nu trebuie să o ratezi

de: Corina Oprea
25 07. 2023

Un sat din România este considerat unul de aur, ținând cont de locul în care se află. Este unic în România, fiind așezat pe o adevărată comoară a neamului. Este o destinație turistică pe care nimeni nu ar trebui să o rateze și pe care orice om ar trebui să o viziteze cel puțin o dată în viață.

Satul așezat pe o comoară din România

În vecinătatea orașului hunedorean Brad, se află satul Rovina, situat la o distanță de 20 de kilometri față de cunoscutul proiect minier de la Roșia Montană. Acest sat este amplasat pe un zăcământ uriaș de metale prețioase, ceea ce îl face cu adevărat unic în țara noastră.

În trecut, locuitorii din Rovina erau implicați activ în activitățile miniere, lucrând în minele de aur, argint, cupru și metale complexe, care se întindeau pe întreaga vale a Crișului Alb.

Cu toate acestea, în anii 2000, exploatările miniere din Munții Metaliferi au intrat într-un declin profund, ceea ce a dus la închiderea lor definitivă, alături de alți factori contribuitori.

Minele și carierele miniere au fost închise până la sfârșitul anilor 2000, iar acest lucru a avut un impact semnificativ asupra comunității din Rovina. Cu toate acestea, localnicii au fost convinși că în adâncurile pământului se ascund încă bogate filoane de aur, păstrate ca rezerve strategice pentru vremurile care vor urma.

Începând cu noiembrie 2018, compania canadiană Euro Sun a obținut un important permis de exploatare și o licență minieră reînnoibilă pe o perioadă de 20 de ani pentru zona situată pe Valea Rovinei, acoperind o suprafață de peste 27 de kilometri pătrați.

Anul trecut, s-a finalizat un studiu de fezabilitate care a condus la concluzia că, pe parcursul a 17,2 ani de exploatare, se estimează că vor fi extrase anual peste 2,3 tone de aur și aproximativ 9.000 de tone de cupru.

Satul „de aur” din România

Potrivit informațiilor furnizate de Ștefan Marincea, fostul șef al Institutului Geologic Român, zăcământul de la Rovina este al doilea ca mărime din România, urmat de celebrul Roșia Montană. Într-un interviu acordat pentru RISE Project, acesta a explicat că din punct de vedere economic, zăcământul de la Rovina are o importanță mai mare decât cel de la Roșia Montană în ansamblu.

„La Rovina se găsește un minereu aur-cupru de tip porphyry copper, adică mai ușor de exploatat prin metoda flotației – o tehnologie care nu presupune cianurare. Proiectul va decapita totuși trei munți în Hunedoara și va genera un iaz de decantare. La Roșia Montană, în schimb, există minereu de aur-argint, metale mai greu de separat” susținea specialistul.

Rovina este un sat pitoresc, situat în comuna Brănișca, județul Hunedoara. Aici locuiesc în jur de 400 de locuitori, care duc o viață simplă și liniștită. Aici, principalele preocupări ale localnicilor se concentrează în jurul creșterii animalelor și agriculturii.

Cu toate că zona deține un potențial turistic imens, investițiile în acest domeniu sunt limitate. Satul Rovina oferă un peisaj deosebit și oportunități turistice diversificate, dar dezvoltarea infrastructurii și promovarea atracțiilor locale au nevoie de mai mult sprijin și implicare din partea autorităților și a investitorilor.

Cu investiții adecvate, acest sat ar putea deveni o destinație atractivă pentru turiști, ceea ce ar duce, automat, la dezvoltarea economică a zonei și îmbunătățirea calității vieții pentru localnici.