Declarată „aurul secolului XXI”, o resursă de importanță strategică pentru Statele Unite ale Americii și căutată de marile puteri ale lumii, comoara României ar putea aduce sume uriașe de bani țării noastre.
Țara noastră ar putea să devină un colț important pe harta metalelor rare, un punct de interes pentru una dintre cele mai mari industrii ale momentului.
Litiul a fost declarat „aurul secolului XXI”. Alături de cobalt, nichel și cadmiu, este elementul central al producției mondiale de baterii – piese necesare nu doar în industria electrocasnicelor, ci în întreaga politică mondială de energie.
Joe Biden a anunțat un plan național de deschidere de mine, în condițiile în care, în prezent, în Statele Unite ale Americii există doar una. Marea Britanie are aceleași planuri, iar în Uniunea Europeană s-au exprimat unele îngrijorări cu privire la faptul că, în prezent, 95% din producţia mondială provine din doar patru ţări: Australia, Chile, Argentina şi China.
Anual, în întreaga lume, se extrag puțin peste 100.000 de tone de litiu. Specialiștii estimează că, în următorii ani, SUA vor avea nevoie de în jur de 300.000 de tone pe an, poate chiar 500.000, dacă se vor scoate pe piață maşini şi mai puternice alimentate electric.
Te-ar putea interesa și: Se plimba şi a dat peste o adevărată comoară. Ce a descoperit un bărbat din Bacău chiar lângă o cale ferată
România are zăcăminte impresionante de litiu, cobalt, nichel și cadmiu. Aceste metale considerate acum prețioase se găsesc în vestul ţării, în Bihor, dar şi în Harghita.
La începutul lunii martie a acestui an, oficiali din Iran au anunțat descoperirea unui depozit uriaș de litiu într-o provincie din vestul țării. Dacă informațiile se adeveresc, ar putea fi al doilea zăcământ din lume, ca mărime.
„Pentru prima dată a fost descoperită în Iran un zăcământ de litiu, în Hamedan”, o provincie muntoasă din vestul ţării ,a declarat sâmbătă Mohammad Hadi Ahmadi, un oficial al ministerului iranian al Industriei, minelor şi comerţului, la televiziunea de stat iraniană.
Reprezentanții Ministerului estimează că depozitul ar avea în jur de 8,5 milioane de tone de litiu. Dacă valoarea este exactă, ar fi al doilea cel mai mare din lume, după cel din Chile, care deţine 9,2 milioane de tone metrice de metal, potrivit U.S. Geological Survey.
Te-ar putea interesa și: Comoara din adâncurile României de care nu ştia nimeni. Descoperirea e uriaşă, ce s-a găsit sub Sarmizegetusa Regia