Satul unic din Europa, construit din bolovani giganți. Oamenii nu au voie să schimbe arhitectura locului

Satul unic din Europa, construit din bolovani giganți. Oamenii nu au voie să schimbe arhitectura locului
Satul unic din Europa, construit din bolovani giganți

Un sat este unic în Europa pentru arhitectura sa mai puțin obișnuită. Satul este construit din bolovani uriași, ce pot ajunge să cântărească chiar 200 de tone. Iată povestea acestui sat inedit, situat în partea estică a Portugaliei.

Satul unic din Europa, construit din bolovani giganți

Satul acesta este situat în partea estică a Portugaliei și se numește Monsanto. Satul a fost sculptat în granit și pare a fi un loc desprins din povești. Cele mai vechi urme umane datează acolo încă din Epoca de Piatră, însă romanii au fost cei care au ridicat primele clădiri din acest sat.

Regele Alfonso Henriques a decis în secolul al XII-lea să ridice o cetate în zonă. În următoarele secole, localnicii au săpat în piatră, luând astfel naștere satul Monsanto. Chiar și străzile satului au fost sculptate în rocă, iar bolovanii chiar și de 200 de tone reprezintă pereții, podelele sau acoperișurile caselor, unde locuiesc circa 800 de localnici.

Staul, mare atracție pentru turiștii din întreaga lume

Satul nu s-a schimbat prea tare în ultimele sute de ani. Unii dintre localnici au sculptat însă scări în bolovanii de granit, construindu-și astfel case cu etaj.

În anul 1938, Monsanto a fost denumit ”Satul cel mai portughez din Portugalia”, deși la prima vedere, el nu pare reprezentativ pentru întreaga țară. Monsanto are însă un peisaj incredibil și atârnă de un vârf de munte cu vedere la peisajul rural portughez. Locația a avut și un rol strategic important, aflându-se aici și rămășițele unui castel templier, parțial distrus după o explozie, în secolul al XIX-lea.

Satul Monsanto se găsește la 758 de metri altitudine, fiind vizitat anual de foarte mulți turiști din toată lumea. Printre principalele atracții turistice ale satului se numără Capela Sao Miguel și Biserica Mercy, clădiri ce datează din perioada romană. În plus, situat chiar în apropierea graniței cu Spania, satul oferă nenumărate priveliști uimitoare.

Nici Turnul lui Lucano nu poate fi ratat. Acesta a fost construit în secolul al XIV-lea şi adăposteşte clopotul satului, care este încununat cu un cocoş de argint.

Tot în Monsanto, bucătărie portugheză este diversă, iar turiștii se pot delecta cu adevărate delicatese tradiționale. Astfel,  supele, preparatele din peşte sau din carne sunt cele mai solicitate meniuri.

De precizat este că construcțiile din Monsanto nu pot fi modificate dacă autoritățile nu își dau acordul în acest sens. Aparent, statul portughez ar vrea să păstreze aspectul unic în lume al micului săt din estul Portugaliei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI