Satul din România unde toate femeile rămân însărcinate. Poate intra în Cartea Recordurilor

de: Corina Oprea
17 08. 2023

România este fruntașă în multe și se pare că stă bine și la capitolul femei însărcinate. Este un loc special de la noi din țară, unde tinerele și doamnele au reușit performanța de a rămâne toate însărcinate. Unde are loc această situație și cum de sunt românii cât mai aproape de Cartea Recordurilor.

Satul unde femeile rămân gravide în același timp

În România a avut loc o situație mai puțin obișnuită. Totul se petrecea în anul 2011, într-un sătuc ieșean, care ar fi putut intra lejer în Cartea Recordurilor pentru o asemenea performanță. Atunci, toate femeile au rămas însărcinate în același timp.

Este vorba despre satul Crucea, din comuna Lungani, unde anual vin pe lume 100 de copii. Deși nu este o localitate prea dezvoltată și populată, femeile aici devin mame în număr mare în fiecare an.

La finalul anului 2011, însă, a avut loc o situație deloc obișnuită. Mai exact, pe atunci, fix 280 de femei erau gravide gravide în același timp, iar cele mai multe dintre ele erau de etnie romă. A fost o reușită demnă de Cartea Recordurilor, pentru că nu s-a mai întâmplat așa ceva.

Femeile devin mame la vârste fragede

Dacă pentru unii poate părea ciudat, pentru oamenii din sat este ceva complet normal. Majoritatea fetelor de acolo fac copii la vârste foarte fragede și se căsătoresc de tinere.

Medicul de familie din localitate spune că situația nu este de ieri, de azi, ci așa s-a întâmplat mereu în acea zonă. Multe dintre ele ajung să nască prin cezariană la doar 15 ani, punându-și viața în pericol. Cu toate acestea, nu merg la control și lasă sarcina în voia sorții.

„ Sunt foarte multe cupluri de tineri în comună. Fetele nasc prin cezariană, de la 15 ani, în spitalele din Paşcani sau Iaşi. Este periculos ca aceste tinere să facă cezariană de la o vârstă aşa de fragedă.

Nu prea vin la control şi tocmai cele care ignoră acest lucru au probleme serioase la naştere”, spune Rotaru Verginia, medic de familie în comună, potrivit adevarul.ro.

Medicul de familie din comuna Lungani spune că numărul copiilor care se nasc poate fi mai mare decât știu autoritățile. De exemplu, ar fi copii de câteva luni, pe care părinții nu îi declară și care nu au nici măcar un certificat de naștere.