Fie că ne place sau nu să recunoaștem, România a ajuns la stadiul în care pădurile încep să dispară, și asta din cauza noastră și a lipsei de reacții a autorităților împotriva tăierilor masive ilegale. Dar mai există speranță, având în vedere decizia unor localnici care și-au plantat pădure în vatra satului unde locuiesc.
Dacă până în 1990 tăierile de masă lemnoasă era controlat masiv de stat, după acest moment, din păcate, a crescut numărul tăierilor ilegale, iar astăzi asistăm la defrișări masive de terenuri cu păduri în aproape toată țara.
Deși în ultimii ani s-au tot încercat luarea de măsuri împotriva mafiei lemnului și se lucrează intens la ceea ce presupune noul Cod Silvic 2024, asistăm astăzi la dispariția a zone întregi de pădure, ceea ce afectează tot mediul înconjurător.
Datele arată că tăierile ilegale de păduri au crescut în ultimii doi ani în una dintre cele mai vechi și mai prețioase păduri din România, multe dintre ele în zona Făgăraș, în ciuda acțiunilor legale întreprinse de Comisia Europeană împotriva statului român pentru a le combate.
Raportul, publicat de ONG-urile Agent Green, ClientEarth și EuroNatur, identifică faptul că zonele cele mai afectate de aceste activități ilegale sunt pădurile extrem de valoroase din Munții Făgăraș. Autorizațiile de exploatare forestieră în aceste zone au crescut drastic între 2020 și 2021, ceea ce a dus la o deteriorare semnificativă a ecosistemelor forestiere valoroase.
Aceeași situație se regăsesște și în alte zone din țară, unde tăierile masive de masă lemnoasă au dus la dispariția pădurilor, precum este și în județul Olt, dar mai există speranță, având în vedere decizia unor localnici care și-au plantat pădure în vatra satului unde locuiesc.
În comuna Giuvărești, din județul Olt, o localitate cu puțin peste 1.900 de locuitori, s-a luat decizia de a se planta o nouă pădure de salcâm, iar zona unde s-au plantat deja puieții este fosta vatră a satului.
Demersul, realizat împreună cu asociația „Plantăm Fapte Bune în România”, a avut loc pe 10 aprilie a.c., iar locuitorii de aici spun că au făcut asta deoarece ‘Era o zonă abandonată’:
„Era o zonă abandonată acolo. Terenul este al comunei Giuvărăști. A trebuit să-l frezăm, să aranjăm, să îndreptăm cu utilaje și am găsit oamenii aceștia de bine ca să putem planta.
Am vrut să avem o pădure și în vatra satului, să punem și noi peste câțiva ani grătarul la umbră. Avem pădure, dar peste Olt”, a explicat primarul comunei, Daniel Pană.
Startul acestei campanii avea să-l facă asociația amintită, printr-o postare pe Facebook, în urma căreia s-au adunat în comuna Giuvărăști peste 300 de voluntari, parte dintre ei fiind localnicii comunei, totul fiind făcut ca la carte pe zona de teren aleasă, iar același Daniel Pană, primarul din localitate, declara că „Foarte mult mi-a plăcut cum s-au organizat.”
Deși la nivel legislativ s-au făcut mai multe demersuri, precum Proiectul ‘DNA-ul pădurilor’, mai sunt multe de făcut pentru a stopa acest flagel.