Sătenii din Sfântul Ilie, comuna Șcheia din județul Suceava, spun că de mai bine de un an de zile plătesc facturi astronomice la apă. Ei au cerut ajutorul instutițiilor, însă nimănui nu pare să îi pese de faptul că oamenii dau bani pe apa pe care nu o consumă. Zeci de familii scot din buzunar sume de șapte ori mai mari pentru apa folosită și nimeni nu remediază problema.
O femeie din satul Sfântul Ilie spune că în luna decembrie 2021 a primit o factură pe un consum de 19 metri cubi de apă la ACET, cu toate că adevăratul consum a fost de 3 metri cubi.
În aceeași situație se află încă 70 de familii care locuiesc pe aceeași stradă. O persoană trebuia să plătească 75 de lei pentru apa consumată și 82 de lei pentru pierderi.
„În decembrie, am consumat 2 metri cubi de apă. Pe lângă cei 2 metri cubi, mi-au facturat pierderi de 16 metri cubi. Este apă pe care eu trebuie să o plătesc, dar pe care n-am consumat-o”, spune pensionarul Gheorghe Boariu, conform Adevărul.
De altfel, situația a continuat lună de lună, din 2020 până în prezent. Sătenii spun că țeava de apă care trece pe sub stradă este trecută în actele instituțiilor publice ca fiind privată, de peste 35 de ani. Proprietarii au strâns bani și au înlocuit coloana, în 2010, pe o lungime de 150 de metri.
Vreme de 10 ani totul a fost în regulă, dar din 2020, oamenii au început să primească facturi enorme din cauza pierderilor. Unii spun că ar fi o avarie nedetectată, în timp ce alții susțin că s-ar putea ca unii să se fi înțepat la conductă în mod ilegal.
Ca să descopere problema, strada trebuie să fie spartă, iar costurile suportate de proprietari, de la spargere, la reasfaltare.
Primarul Vasile Andriciuc susţine că nu are bază legală ca să-i ajute pe proprietari. Directorul ACET S.A, Ştefan Groza, i-a dat dreptate acestuia, explicând că proprietarii conductei nu au documentaţie tehnică pentru conductă şi nici o valoare de inventar.
Operatorul de apă nu vrea să preia coloana din cauza pierderilor, iar directorul ACET spune că soluția ar fi ca sătenii să plătească pentru reparația conductei apoi să o predea Primăriei ca în cele din urmă să fie cedată ACET-ului.