01 aug. 2023 | 11:37

Satul din România unde aurul curge la propriu. Mulți nici nu au idee ce comoară se ascunde aici

Diverse
Satul din România unde aurul curge la propriu. Mulți nici nu au idee ce comoară se ascunde aici
Mulți nici nu au idee ce comoară se ascunde aici

Un colț al țării renumit pe întregul continent, dar uitat de timp și de români, puțini mai știu astăzi ce comoară ascunde. Acesta este satul din România unde aurul curge la propriu. De aici s-au scos la lumină zeci de de tone de metale rare și prețioase.

Satul din România renumit în Europa pentru zăcămintele de aur

De peste două decenii, acest mic loc din țară a fost dat uitării. Cu toate astea, cei care ajung acolo pot întâlni la tot pasul urme ale trecutului său glorios.

Povestea sa a început în secolul al XVIII-lea. Atunci au fost deschise în satul Săcărâmb din județul Hunedoara primele galerii de mină. Astfel, mica localitate din Munții Metaliferi a devenit celebră în toată Europa pentru bogățiile scoase de sub pământ.

Astăzi, la mai bine de douăzeci de ani de la închiderea minelor, fostele intrări rămân vizibile, întâlnite aproape la tot pasul în pădurea care acoperă versantul stâncos.

Rămași fără locuri de muncă, localnicii au fost nevoiți să se adapteze. Nu toți au reușit să se descurce.

„Minele de la Săcărâmb și Certej s-au închis prin anii 2005 – 2006, iar mulți localnici le-au regretat. Aveau de lucru, chiar dacă munca în mină a fost grea, iar după închiderea exploatării le-a fost greu să se mai angajeze altundeva, deși aveau nevoie de vechime în muncă. Unii s-au făcut ciobani ori au plecat din sat.

Cu timpul, alți localnici sau oameni veniți în zonă, mai înstăriți, au renovat casele vechi și au construit pensiuni, pentru că satul atrage turiști. Dar nu toată lumea se descurcă, Sunt case fără canalizare, fără apă, iar iernile sunt grele aici”, spune Maria, o vârstnică din satul Săcărâmb, potrivit Adevărul.

Te-ar putea interesa și: Locul unic din România care fascinează străinii. ‘Palma lui Dumnezeu’, un adevărat colţ de rai. Nu zici că eşti la noi în ţară!

O descoperire uluitoare

În cele peste trei secole de istorie, minele de aur din zona Băiţa – Certej – Săcărâmb au atras familii de mineri și de peste hotare. De la deschidere și până în secolul al XIX-lea, erau considerate cele mai rentabile din Europa.

Aurul nu era singura atracție. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, în satul Săcărâmb a fost descoperit unul dintre cele mai mari zăcăminte de telur din întreaga lume. Acest material era folosit nu doar în industria metalurgică, ci și în cea energetică, aero-spaţială, militară, auto şi IT. Unii istorici susțin că învelișul primei bombe atomice ar fi fost făcut din telur.

Cercetătorii care au studiat zona au susținut că peste 40 de minerale – unele rare și foarte valoroase – au fost scoase, de-a lungul anilor, de sub acest mic sat din România.

Există numeroase legende despre bogățiile de la Săcărâmb, se spunea că aurul putea fi găsit peste tot, chiar și în râurile din zonă, mulți fiind convinși că metalul prețios curgea precum apa.

„Aici a existat cel mai bogat zăcământ de aur şi argint din Europa, cu aurul cel mai pur, de 24 de Karate, care timp de peste 100 de ani a susţinut băncile europene. Ca dovadă, chiar Biserica Romano – Catolică, veche din 1753, a fost ctitorită de împărăteasa Maria Tereza, fiind clădită pe banii celor din Săcărâmb.”, spunea cercetătorul Alexandru Tokar, autor al unei monografii a Săcărâmbului.

Te-ar putea interesa și: Satul unic din România care este așezat pe o adevărată comoară „de aur” a neamului. Destinația turistică pe care nu trebuie să o ratezi

Parteneri