Satul din România care i-a înnebunit pe străini. Românii nu îl vizitează, dar turiștii sunt uimiți de ce găsesc acolo
Am revenit și în 2024 cu articole din ciclul ”Turist prin țara mea!”, și vorbim despre satul din România care i-a înnebunit pe turiștii străini, aceștia fiind uimiți de ce găsesc acolo. Citește mai departe și află care este satul din România care i-a înnebunit pe străini.
”Turist prin țara mea!” spre satul din România care i-a înnebunit pe străini
Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, aflăm despre locuri spectaculoase și oameni deosebiți de la străinii care ne vizitează și, culmea, le și promovează, așa cum este cazul celebrului jurnalist de origine britanică Charlie Ottley, recunoscut pentru pasiunea cu care vorbește despre România și locurile parcă desprinse din Rai, și pe care le promovează de ani buni într- o serie de documentare, unele dintre ele ajungând să fie difuzate și pe platforma gigantului Netflix.
Află despre: Cum este promovată România la televiziunea britanică. Imaginile cu ţara noastră care vor apărea pe BBC timp de o lună
Așa că, în ciclul articolelor ”Turist prin țara mea!”, am decis să pornim și noi spre satul din România care i-a înnebunit pe străini, aflat la aproape 7 ore distanță de București. Situat în județul Bistrița-Năsăud, în comuna Bistrița Bârgăului, ajungem în satul Colibița, un loc mirific și plin de spectaculos, despre care mulți străini au aflat sau vor afla din ciclul de documentare „Flavours of Romania”, realizate de Charley Ottley și regăsite pe Netflix.
Colibița, un loc spectaculos, cu oameni frumoși
Odată ajuns pe Valea Bistriței, dai de Colibița, un loc unde natura încă mai are acea sălbăticie, și unde vara verdeața și peisajele îți taie respirația. Colibița este ascuns între Munții Bârgăului și Munții Călimani, și aici vei găsi și lacul cu același nume întins pe 270 d ehectare, având o lungime de 13 kilometri, la o altitudine de 900 de metri. Locuitorii de aici, 316 suflete după Recensământul din 2021, spun că, în trecut, pe malul lacului a existat și o stațiune, dar astăzi au rămas doar urmele.
Vezi despre: Lacul din România unde este cel mai curat aer. Are însă o poveste blestemată: un sat întreg a fost scufundat
Aici a existat un sanatoriu unde erau tratați cei bolnavi de TBC, de la finele secolului al XIX-lea și până în 1944, când sanatoriul de aici avea să fie incendiat. Ulterior, până în 1975, Colibița avea să fie transformată într-o stațiune balneoclimaterică. La ordinul lui Ceaușescu, acolo unde astăzi se află lacul cu același nume, exista vechea vatră a satului, locuitorii aveau să fie strămutați spre dealurile din zonă, ca urmare a construirii barajului.
Astăzi turismul a crescut la Colibița
După 1990, au început și investițiile private în zonă, iar astăzi turismul încearcă să supraaviețuiască la Colibița, existăd mai multe spații de cazare, pensiuni, hoteluri, etc, unde turiștii pot practica raftingul, pe râul Bistrița, iar pe timp de iarnă, la Pasul Tihuța se poate schia pe cele trei pârtii amenjate aici.