02 aug. 2023 | 14:38

Lacul din România unde este cel mai curat aer. Are însă o poveste blestemată: un sat întreg a fost scufundat

Turism
Lacul din România unde este cel mai curat aer. Are însă o poveste blestemată: un sat întreg a fost scufundat
Lacul din România unde este cel mai curat aer

Zonele cu cel mai curat aer sunt la tot mai mare căutare, românii dorind să se bucure de câteva zile de relaxare, departe de agitația urbană și poluarea de rigoare. Haide să vedem, așadar, la ce lac din țara noastră se spune că ce găsește cel mai curat aer. Care este povestea lui.

Lacul din România unde găsești cel mai curat aer din țară

Un lac artificial din România și zona în care a fost amenajat se spune că este locul în care se gășește cel mai curat aer din țară. Concentrația de ozon de aici se apropie de limitele celei regăsite în Munții Alpi, mulți turiști vizitând locul pentru beneficiile pe care le aduce asupra sănătății.

Este vorba despre Colibița, un lac de acumulare din Munții Călimani, care se întinde pe o distanță de 5 kilometri, fiind numit și Marea de la munte. Acesta se află doar 50 de kilometri de municipiul Bistrița Năsăud, la o altitudine de 800 de metri.

Valoarea medie a concentrației maxime de ozon în România este de 72,6 micrograme/m3, în timp ce în zona Colibița valoarea concentrației de ozon este de 90 micrograme/m3, arată studiile.

De mai bine de 100 de ani, acest loc este cunoscut ca fiind „zona cu cel mai curat aer” din țară. Astfel, foarte mulți turiști care sunt în căutarea unui tratament venit chiar din natură vin aici pentru a își trata diferite probleme de sănătate.

Lacul Colibița

Lacul Colibița

Blestemul care s-ar fi abătut asupra lacului de acumulare

Satul Colibița ar fi apărut pentru prima dată în anul 1850, pe vremea când acolo erau doar 14 locuitori. Un drum din sat către Mureșenii Bârgaului a fost făcut în anul 1869, când a fost construită și biserica din localitate.

În anul 1979, liderii comuniști au decis să amenajeze un lac de acumulare în zonă, motiv pentru care au strămutat satul în localitatea Mita din apropiere.

Conform spuselor bătrânilor din aceste locuri, fiindcă au fost obligați să se mute de acolo, localnicii ar fi blestemat lacul Colibița. Din această cauză, lacul și-ar lua tributul, care constă în vieți omenești, în fiecare an.

Citește și: Locul superb din România de care puţini au habar. Ai de toate: apă, munte şi peisaje de vis. Trebuie vizitat cât mai repede!

Parteneri
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și prezentatori din România
Redactia.ro
Sfârșitul tragic al primului om care a făcut o călătorie în jurul lumii. A fost ucis de băștinași pe una dintre cele mai frumoase insule
Click.ro
Avertisment ISW: După Ucraina, Putin ia în calcul invazia totală a Republicii Moldova. Planurile militare ale Kremlinului
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
Mîndruță, altă variantă despre scandalul amantei. Cele mai noi dezvăluiri
EVZ.ro
Cum a pus-o la punct pe Theo Rose fosta iubită a lui Anghel Damian! Vorbele grele pe care i le-a adresat
Spynews
Doliu național în România! Spunem adio marelui campion: Rămâne în inimi ca un mare OM
Capital.ro
Theo Rose și Anghel Damian s-au căsătorit în mare secret. Detaliile ieșite din comun de la ceremonie: „A fost cea mai frumoasă nuntă la care am participat vreodată”
Avantaje
DOLIU la NIVEL MONDIAL! Un mare STAR a MURIT SUBIT! Avea doar 31 de ani
Mediaflux
Cum poți contacta boala care te poate ucide în 48 de ore! Care sunt metodele de prevenție a meningitei meningococică
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Asia Express sezonul 7, 16 octombrie 2024. Ce echipă a părăsit Drumul Zeilor. Prin ce probe au trecut la cursa pentru ultima șansă
Antena 1
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Shtiu.ro