Satul din România care i-a înnebunit pe străini. Mulți europeni vin aici să viziteze
Situat între cele două șosele ce leagă Rupea de Sighișoara și de Mediaș, acest sat din Transilvania este vizitat anual de mii de turiști străini. Acest sat din România atât de iubit de străini a fost trecut și pe harta mondială a satelor tradiționale din lume, aflându-se în patrimoniul UNESCO.
”Satul lui Charles”
Cunoscut acum ca „satul prințului Charles”, după ce moștenitorul tronului Marii Britanii și-a cumpărat o casă săsească tradițională în 2006, acesta numără 450 de locuitori și mii turiști care vin anual să-l vadă. Viscri, micuța așezare transilvăneană ce aparține de comuna Bunești, județul Brașov, concurează cu succes cu orășele din Alpi ori localități pitorești din Spania, Franța sau Grecia.
O simplă plimbare prin Viscri poate fi parte dintr-o excursie mai amplă, aici fiind mai multe locuri și drumuri pitorești de parcurs. Cel mai important obiectiv turistic al satului este spectaculoasa Biserică Fortificată, inclusă în anul 1999 în patrimoniul mondial UNESCO. Biserica a fost ridicată pe baza unei vechi bazilici romane de comunitatea de sași trasilvăneni, pe când zona aparțibea Regatului Ungariei (1000-1301). Biserica a fost fortificată în secolul XV cu turnuri, bastioane și ziduri de apărare.
Și proprietatea prințului Charles de la Viscri are o istorie impresionantă, o parte a casei datând din secolul al XVIII-lea. Turiștii pot închiria toată casă pentru suma de 800 de euro pe săptămână, iar pentru închirierea unei singure camere, turiștii trebuie să plătească circa 100 de euro.
Faptul că prințul Charles a cumpărat o proprietate în acest sat a făcut ca prețurile zonei să explodeze. Dacă acum aproxomativ zece ani o casă ajungea la 20.000 de euro, azi imobilul se învârte în jurul sumei de 80.000 de euro.
Satul Viscri i-a înnebunit pe străini
Arhitectura caselor și modul primitor în care familiile de români își primesc oaspeții fac din acest sat un loc de vis, conectat la trecut și înfățișând fragmente din istoria locului și a poporului.
Un oraș mic oferă aventură, noutate, frumusețe, precum și simțul istoriei. Știind că unele dintre aceste pietre prețioase au fost acolo de atât de mult timp și nu au fost „descoperite” deocamdată calmează spiritul și oferă un sentiment de pace, a explicat Sylvie Bigar, o scriitoare citată de Business Insider.
Turiștii care vin în număr impresionant aici, circa 45.000 anual, pot participa și la anumite activități în acest sat idilic. Ei pot face tururi ghidate pe traseele de biciclete din zonă, plimbări cu căruța, degustare de gemuri făcute tradițional, degustări de vinuri, degustări de palincă și drumeții prin padure. Prin tot ce are de oferit satul Viscri, acesta a ajuns în topurile europene ale atracțiilor de pe continent, devenind un adevărat simbol printre străini.