Satul din România care i-a înnebunit pe străini. Foarte mulți vin în cel mai vechi loc din țara noastră

Satul din România care i-a înnebunit pe străini. Foarte mulți vin în cel mai vechi loc din țara noastră
Cum arata cel mai vechi sat din Romania

Țara noastră este o comoară, iar zonele pitorești îți taie respirația. Unul dintre cele mai frumoase sate din România a devenit favoritul celor din străinătate. Despre ce locație este vorba. Este cel mai vechi loc de pe meleagurile românești.

Cum arată cel mai vechi loc din România, preferat de turiști

Un sat pierdut printre codrii Olteniei, care are parte de un peisaj natural fantastic și de o poveste aparte, poate deveni un adevărat paradis turistic. Singura condiție: să se păstreze ceea ce există, iar noul să fie în spiritul locului.

Firijba este cel mai izolat dintre satele comunii vâlcene Popești. Este și cel mai vechi sat din țară, fiind locuit neîntrerupt, în opinia istoricilor vâlceni, încă de pe vremea dacilor.

În secolele trecute, în satul Firijba trăiau tăietorii de lemne. Colibele lor erau în mijlocul pădurii, iar, încetul cu încetul, aceștia au intrat în comuniune cu natura și au aranjat mici grădini în jurul caselor. Colibele risipite au devenit deodată un cătun în toată regula.

Forța oamenilor de aici a dat naștere și unor legende, care au trezit un interes turistic. Se spune că în aceste locuri trăiau bărbați înalți ca brazii, de doi metri, impunători, cu o forță fizică incredibilă.

Cel mai tânăr locuitor din satul Firijba are 80 de ani

Aceștia ar fi putut să care, de unii singuri, cu spinarea, bușteni uriași, pe care îi ridicau cu greu chiar și 2-3 oameni de o statură obișnuită. Bărbații asemănați cu spartani sau vikingi erau rareori zăriți la lunca râului.

În 2022, potrivit datelor primăriei, în Firijiba sunt atestate doar 32 de case și 11 familii, locuitorii fiind toți vârstnici. Mai exact, cel mai tânăr om cu buletin care locuiește în acest sat are vârsta de 80 de ani.

„Suntem numai babe. Toate avem peste 90 de ani. Da, ar fi o idee să ne ţină Dumnezeu încă pe atât, dar sănătoase ca acum”, spune tanti Dina, care are 91 de ani. De fapt, toţi bătrânii de aici lucrează câmpul, cară lemne şi sunt sănătoşi, nu au nevoie de doctor. Cel mai tânăr are 80 de ani.”, notează cei de la ramnicuvalceaweek.ro.

Cu toate acestea, toți sunt sănătoși și în putere, participând la muncile câmpului și ale gospodăriei.

„Potrivit specialiștilor austrieci în turism, satul ar putea fi o adevărat bijuterie agroturistică, un loc perfect pentru ca turistul să cunoască farmecul naturii și să trăiască, fie și pentru câteva zile, într-un mediu complet natural, nepoluat, curat.

De exemplu, Firijba e un sat în care îngrășăminte chimice nu au folosite niciodată în grădini. Acest sătuc are un aer chiar mai curat decât Govora, una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneare din Vâlcea.”, au completat cei de la sursa citată.