Satul din România care e mai mare decât București. Ce meserie au oamenii de aici

Satul din România care e mai mare decât București. Ce meserie au oamenii de aici
Care este satul din Romania mai mare ca suprafata decat Capitala

Probabil nu te-ai gândit la asta, dar în România există un sat care este mai întins ca suprafață decât Capitala. Este vorba despre o comună faimoasă, formată dintr-un singur sat care se întinde pe 315 km pătrați. Toată lumea a auzit de această localitate. Unde este situată.

Cum arată satul românesc care este mai întins decât capitala București

În cazul în care credeai că orașul București este cea mai întinsă localitate din România, ei bine, iată că adevărul este cu totul altul. Comuna Jina, formată dintr-un singur sat din Mărginimea Sibiului, este mai mare decât Capitala României, dat fiind faptul că se întinde pe o arie de 315 km pătrați.

Conform shtiu.ro, orașul București are o suprafață de 228 de km pătrați. Satul Jina din județul Sibiu  se întinde pe 315 de km pătrați, fiind casa a 3.700 de oameni. Mai mult de atât, deși are vatra așezată la altitudinea de 1.000 de metri, hotarele comunei sunt la vârfuri de peste 2.200 de metri.

În comuna Jina locuiesc 85,57% români și o minoritate de romi, în proporție de 4,27%. Pentru 10,16% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Așezământul devenit cunoscut drept locul de baștină a ciobanului Ghiță este atestat documentar în secolul al XV-lea.

Cei mai mulți dintre locuitorii comunei Jina se ocupă în mare parte cu păstoritul, drept pentru care au la dispoziție o suprafață mult mai întinsă decât metropola București.

Satul Jina a devenit cunoscut odată cu Ghiță Ciobanul

Locuitorii satului Jina parcurg zeci de kilometri în fiecare zi, pentru a ajunge la stână sau la fâneţe. De exemplu, distanţa de la vatră la cel mai înalt punct este de 60 kilometri, iar cea mai mare distanță de la vatră la marginea de hotar este de aproximativ 80 de km, notează autorii cărţii “Mărginimea Sibiului. Ghid cultural turistic“.

Între anii 1764 și 1851, Jina a fost un sat grăniceresc și, din cauza suprafeței mari de apărat, avea propria armată, compania a V-a, în cadrul Regimentului I Valah. De-a lungul vremii, comuna a avut mai multe denumiri printre care Zina, Zinna, Salina, Jivna, Schina, Gina sau Jina.

Recent, în Jina a fost inaugurată și o pârtie de schi care a costat zece milioane de lei. Primarul comunei este Gheorghe-Vasile Beschiu din partea Partidului Național Liberal și a fost ales în anul 2016.