Satul din România care are drum asfaltat, dar în care au mai rămas 20 de familii: ‘L-au făcut când au plecat oamenii’
Este o zi de weekend care se anunță caldă, și ne-am gândit că ar fi momentul să mai plecăm prin țară și să cunoaștem locuri și oameni. Așadar, din ciclul „Turist prin țara mea!”, am plecat spre satul din România care are drum asfaltat, dar în care au mai rămas 20 de familii. Citește mai departe și află unde se află acest sat.
„Turist prin țara mea!” spre satul din România care are drum asfaltat
În ziua de azi, când totul este scump și nu prea mai știm cum să facemf ață, o plecare prin țară poate fi relaxantă. Da, într-adevăr, inclusiv carburanții s-au scumpit, dar merită, zicem noi, să mai ieșim și să ne cunoaștem țara mult mai bine.
Așa se face că deunăzi, ne-am decis să reluăm campania „Turist prin țara mea!”, și să ne îndreptăm spre satul din România care are drum asfaltat, dar în care mai locuiesc astăzi doar 20 de familii. Drumul nu este unul ușor, și nici scurt, așa că va trebui să ne înarmăm cu răbdare, carburant în rezervor, o hartă bună pe telefonul smart, și pornim la drum.
Vom avea de mers cam 6 ore și de străbătut cei 435 de kilometri, de la București spre județul Hunedoara, iar destinația finală va fi aproape de Munții Metaliferi de aici, foarte aproape de Valea Mureșului. Până aici vom trece prin orașe importante, prin Pitești, Râmnicu Vâlcea, iar de la Sibiu și până la Deva vom merge pe noua autostradă.
Satul Runcșor, izolat de lume, și cu 43 de suflete
După ce trecem de Deva, pe DN7, în dreptul localitații Gurasada, facem dreapta pe DJ707|G și, ulterior, pe DC157, și ajungem la destinație, satul Runcșor, recunoscut ca fiind satul din România care are drum asfaltat, dar și cu cei mai puțini locuitori din zonă.
Vezi și: Locul din România interzis turiştilor, este foarte periculos. Cetatea este unică în Europa
Aparținiând de comuna Gurasada, satul Runcșor se ridică semeț pe dealurile de aici, în inima Munților Metaliferi, cu o Biserică de lemn în centrul satului, iar astăzi cu drumuri astfaltate. Conform celor care mai locuiesc astăzi aici, până la asfaltarea drumurilor, zona era aproape permanent izolată și greu de intrat, din cauza noroaielor.
„De vreo trei-patru ani au făcut drumul din Runcșor, căci erau numai noroaie. Dar, știți ce s-a întâmplat: au asfaltat drumul, când nu mai sunt oameni. Acum vin mai mulți turiști aici, că este frumoasă zona, nu e chiar departe de Deva, doar la vreo 40 de kilometri”, spun localnicii.
Dacă la Recensământul din 2002 aici locuiau 73 de sufelte, după cel din 2021, în Runcșor mai locuiesc în 2024 doar 43 de suflete, majoritatea dintre ei trecuți de vârsta a doua.
Sătenii se mândresc cu biserica lor, monument istoric
Majorittea locuitorilor din Runcșor se ocupau, în trecut, cu exploatarea mninieră de bentonită din Gurasada, sau ca anagajați la termocentrala de la Mintia. Mulți erau mineri, lucrțnd în minele din apropiere de orașul Deva, iar restul se ocupau cu creșterea animalelor.
Astăzi, din păcate, cei 43 de locanlnici nu mai au puerea de a mere în mine sau în termocentrale, și-și duc traiul de pe o zi pe alta, crescându-și animalele.
Deși mic, sărac, și cu puțini locutori, satul Runcșor este satul din România care merită vizitat, doar pentru zona în care se află și peisajele de aici, fără a mai pomeni ospitalitatea proverbială a oamenilor din zonă.
Așa că, dacă te-ai plictisit de betonul din orașul tău, poți eveni și tu ”Turist prin țara mea!”, și să pleci prin țară și să o desoperi. Drum bun!