11 dec. 2024 | 10:25

Sarmalele leneșului: rețeta rusească rapidă care te scapă de muncă şi îţi salvează timp

Sfaturi Culinare
Sarmalele leneșului: rețeta rusească rapidă care te scapă de muncă şi îţi salvează timp
Rețeta care te ajută să economisești timp

Sarmalele sunt, fără îndoială, un simbol culinar al regiunii Balcanilor și Europei de Est, îndrăgite nu doar în România, ci și în alte țări cu tradiții similare. De-a lungul timpului, sarmalele au fost reinterpretate în nenumărate variante, adaptându-se gusturilor și ingredientelor locale. În Rusia, există o versiune rapidă, numită sugestiv „sarmalele leneșului”. Această rețetă simplifică procesul de pregătire, păstrând însă aroma și savoarea specifice acestui preparat.

De unde provin sarmalele

Originea sarmalelor este disputată, dar majoritatea surselor indică influențe turcești. Termenul „sarma” provine din cuvântul turcesc sarmak, care înseamnă „a înfășura”. Această tehnică de a înveli o umplutură într-o foaie de viță, varză sau alte frunze este răspândită în multe culturi.

În România, sarmalele au căpătat o identitate proprie: sunt de obicei fierte lent, cu afumătură de porc, în foi de varză murată și asezonate cu mărar, cimbru și alte condimente tradiționale. În alte regiuni, însă, sarmalele pot fi adaptate cu umpluturi diferite și chiar tehnici mai rapide, așa cum este cazul sarmalelor leneșului.

Sarmalele leneșului: soluția pentru gospodinele ocupate

Această rețetă, populară în Rusia, elimină etapele laborioase de pregătire și rulare, păstrând însă gustul delicios al sarmalelor tradiționale. Tot ce trebuie să faci este să combini ingredientele, să le modelezi și să le gătești într-un sos savuros.

Ingrediente necesare pentru sarmalele leneșului:

  • 1 kg carne tocată de porc;
  • ½ varză mică (tăiată fideluță);
  • 1 ceapă mare (tocată mărunt);
  • 1 morcov (răzuit fin);
  • ½ cană orez (fiert pe jumătate);
  • 2 ouă;
  • 2 linguri ulei;
  • sare și piper după gust

Pentru sos:

  • 300 ml suc de roșii;
  • 100 ml smântână de gătit (cu 15% grăsime);
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Toci varza fideluță și o fierbi câteva minute în apă clocotită cu sare, apoi o lași la scurs. Fierbi orezul pe jumătate, astfel încât să rămână al dente. Ceapa și morcovul se călesc împreună în ulei, cu un praf de sare, timp de 5-6 minute, până se înmoaie. Într-un bol mare, amesteci carnea tocată cu varza, orezul, legumele călite și ouăle. Condimentezi generos cu sare și piper.

Formezi bile din compoziție, pe care le așezi într-o tavă unsă cu ulei. Le coci la cuptor, la 180°C, timp de 20-25 de minute. Amesteci sucul de roșii cu smântâna, asezonezi cu sare și piper și torni sosul peste sarmale. Le mai coci încă 20-25 de minute. Sarmalele leneșului se servesc fierbinți, presărate cu verdeață proaspătă, cum ar fi pătrunjel sau mărar.

Această rețetă nu doar că economisește timp, dar este și o opțiune mai simplă pentru cei care nu sunt familiarizați cu rularea clasică a sarmalelor. În plus, sosul aromat și combinația de ingrediente asigură un gust autentic, perfect pentru mesele în familie sau ocazii speciale.

 

Parteneri
Cristina Cioran, din nou mamă. Vedeta a dezvăluit cine este tatăl viitorului copil al său
Redactia.ro
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări! A fost inaugurată în 1870 și este inspirată după un palat din Viena
Click.ro
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad mama copilului a cărui moarte a declanșat războiul
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație estetică la față! 'Arată cu mult mai tânăr!' Ce spun medicii esteticieni
Unica.ro
Vești bune pentru angajați. Mai multe libere legale în 2025
EVZ.ro
Rețetă tradițională de turte - Scutecele lui Iisus. Se prepară simplu și sunt delicioase
Spynews
Operațiunea Călin Georgescu. Care a fost planul real de cucerire a României
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
CADOU 600 de lei pentru români! BANII INTRĂ PE CARD
Mediaflux
Ce planuri are Amna de Crăciun! Cântăreața iubește din nou, la cinci ani de la divorț: ”A fost un an bun”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Ana Bodea revine pe micile ecrane în cel mai nou serial original semnat Ruxandra Ion – Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro