Sarmalele leneșului, cea mai simplă rețetă pentru acest deliciu culinar iubit de români
Sarmalele sunt un preparat comun bucătăriilor din Europa Centrală, de Nord, de Est și de Sud-Est și o mare parte din Asia de Vest, partea de Nord a Chinei, precum și părți din Africa de Nord. Dar, atâtea bordee, atâtea obiceie, spune cu tâlc un proverb românesc ce poate caracteriza diferitele rețete de sarmale prezente în toată lumea. Astăzi, este vorba despre sarmalele leneșului, o rețetă rusească, cu un timp de preparare poate cel mai scurt pentru această mâncare.
Rețetă rusească: sarmalele leneșului
În România, sarmalele sunt rulourile de varză umplute cu carne, servite în mod tradițional de Crăciun și Revelion, dar și pe parcursul anului la diferite evenimente festive, cum ar fi nunți, petreceri de botez și alte sărbători mari. Carnea de porc tocată de amestecă cu ceapa călită și cu orez, apoi se înfășoară într-o frunză de varză. Pentru aromă, între straturile de sarmale din oală se înghesuie și puțină grăsime de porc, coaste afumate sau cârnați afumați.
„Sarmale fac şi turcii, şi grecii, şi polonezii. Dar numai noi le facem aşa, cu afumătură de porc, în foi de varză, cu mărar şi smântână, mocnind pe foc zile întregi. Şi nici materia primă nu e aceeaşi ca la alţii“, scria Radu Anton Roman în volumul său, ”Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Ingrediente
- 1 kg carne de porc
- ½ varză mică
- 1 ceapă
- 1 morcov mare
- ½ cană de orez
- 2 ouă
- 2 linguri ulei
- sare
- piper negru
Pentru sos
- 100 ml smântână de gătit (15 % grăsime)
- 300 ml suc de roşii
- sare
- piper negru
Mod de preparare
Toacă varza fideluță și pune-o în apă caldă cu sare, apoi las-o să fiarbă timp de 4-5 minute. După ce ai scos-o, las-o la scurs. Spală orezul și pune-l la fiert până se gătește pe trei sferturi, nu complet. Curăță ceapa și morcovul, taie ceapa mărunt și dă morcovul pe răzătoarea mică. Călește-le pe toate în ulei, cu un praf de sare, preț de 5-6 minute, apoi lasă-le la răcit.
Pune carnea de porc, varza și orezul bine scurs într-un bol adânc, apoi adaugă și legumele călite, ouăle și asezonează cu sare și piper după bunul plac. Amestecă bine compoziția și, cu mâinile umezite în apă rece, formează sarmalele, pe care le vei așeza ulterior într-o tavă cu pereții înalți, unsă cu puțin ulei. Lasă la cuptorul programat la 180 de grade Celsius timp de 20-25 de minute. Amestecă sucul de roșii cu smântâna, pune din nou sare și piper, apoi toarnă lichidul peste sarmale și dă din nou vasul la cuptor pentru 20-25 de minute. Acestea se servesc calde, cu piure, peste care poți adăuga verdeață.