Pentru că este toamnă în toată regula, gospodinele se orientează spre mâncăruri bogate în calorii, iar vedeta sezonului este, fără îndoială, dovleacul. Bostanul se poate folosi cu succes atunci când prepari dulceață, gem, prăjituri și tot felul de mâncăruri. Pe de altă parte, iată cum poți fierbe sarmalele în coajă de dovleac.
În cadrul festivalului destinat dovleacului din Buzău, gospodinele dezvăluie tot felul de trucuri pentru a prepara cele mai gustoase sarmale în foi de varză murată în coajă de dovleac.
Secretul constă în faptul că trebuie să torni puțin vin alb peste sarmale, iar apoi să le ții 10 ore în cuptorul cu lemne.
Pentru acest truc genial, ai nevoie de un dovleac la dimensiune potrivită, două căpăţâni de varză murată, amestec de carne de porc şi carne de vită pentru umplutură, afumătură, fleică sau piept de porc, orez, foi de dafin şi piper.
Pentru început, vei pregăti carnea pentru umplutură, apoi vei înfășura bucăţile de tocătură în foi de varză murată.
Vei pune ceapa la călit, iar când devine sticloasă și aurie, trebuie să adaugi orezul şi sosul de roșii. Lași compoziția la răcit, adaugi carnea tocată și amesteci totul foarte bine. Mai departe, vei continua să modelezi sarmalele în foi de varză.
Între timp, bostanul se scobește în așa fel încât să capete forma unei cratiţe, după care vei presăra sare în interiorul său. Dovleacul se decupează în partea de sus, unde se află codiţa.
Îl cureți de seminţe, după care vei scoate miezul. Acesta se toacă mărunt și se pune la loc, printre sarmale. Înainte să treci la etapa în care umpli dovleacului, trebuie să pui un strat de afumătură în interior, apoi să adaugi sarmalele împachetate.
Se pune miezul tocat de dovleac între straturile de sarmale, apoi se adaugă foi de dafin şi boabe de piper. Dovleacul pregătit se pune într-o tavă, la cuptor tradițional pe lemne, pentru un gust unic.
Potrivit celor de la Adevărul, sarmalele trebuie aranjate în bostan cu câteva ore înainte de a fi introduse în cuptor, la foc foarte mic, pentru ca ingredientele să schimbe aromele între ele. Nu uita că cele mai bune sarmale se servesc fierbinţi, cu pâine sau mămăligă, smântână grasă şi ardei iute.