Sarmale de post moldovenești. Rețeta tradițională care merită încercată înainte de Paște

de: Năstase Mirabela
07 04. 2022

Sarmalele de post moldovenești sunt un preparat apreciat de români și sunt nelipsite de pe masă nu doar în perioadele în care se ține post. Cei care le prepară se întrec în a găsi ingrediente speciale pentru a da cât mai multă savoare acestei rețete atât de iubite de toți membrii familiei și chiar devine o provocare atunci când trebuie să pui pe masă un astfel de preparat.

Rețeta tradițională de sarmale de post moldovenești este una pe care o poți încerca și tu. Ai nevoie de mai multe ingrediente, însă toate au rolul de a da savoare acestui preparat.

Ingrediente sarmale de post moldovenești

  • 1/2 kg ciuperci de pădure sau conservate,
  • 1 cană și jumtate orez,
  • 2 cepe,
  • 2 morcovi,
  • 2 rădăcini pătrunjel,
  • 1 ardei kapia,
  • 2 roșii,
  • 2 linguri pastă tomate,
  • marăr și pătrunjel verde (câte o legatură),
  • boia ardei dulce,
  • cimbru uscat,
  • sare, piper,
  • 1 cească vin alb sec,
  • ulei pentru prăjit,
  • frunze de sfeclă roșie (verzi sau murate).

Mod de preparare sarmale de post moldovenești

Mai întâi se călește în ulei fierbinte ceapa tocată, alături de ciupercile curățate, spălate și bine stoarse. Ciupercile nu trebuie îmbibate cu apă, de aceea este nevoie să fie bine stoarse. Apoi, ciupercile se mărunțesc bine de tot. După două minute, se adaugă în tigaie și celelalte legume care au fost spălate, curățate și date prin răzătoare ori prin mașina de tocat carne. Este vorba despre morcov, rădăcina de pătrunjel și ardeiul kapia.

După ce acestea prind gust, adică circa două minute, se adaugă și roșiile date prin răzătoare sau blender, dar și o lingură de bulion. Se amestecă bine încă puțin în tigaie, la foc mic, după care se toarnă toată compoziția într-o oală, peste orezul spălat bine în două-trei ape.

Apoi se adaugă și verdeața tocată, adică mărarul și pătrunjelul, apoi sarea și piperul după gust, alături de ingrediente ca boia de ardei dulce și cimbru. La final, se amestecă bine totul, pentru a se omogeniza.

Întreaga compozițiese lasă o oră ca să se odihnească. Frunzele de sfeclă roșie, dacă sunt proaspete, se opăresc pentru câteva secunde în apa clocotită cu sare, fiecare. Dacă aceste frunze sunt murate deja, ele se pun în apă rece pentru aproximativ o oră, la desărat, sau se spală bine sub un jet de apă rece, tot una câte una.

Compoziția acestor sarmale de post se pune cu lingura în câte o frunză de sfeclă și se împachetează. Sarmalele se pun într-o oală încăpătoare, se acoperă cu apă și se lasă să fiarbă, cu capac, la foc mic, pentru aproximativ o oră și jumătate. După o oră când au început să fiarbă, se adaugă în apă și o lingură de paste de tomate și o ceașcă de vin alb sec.

Rețeta de sarmale de post moldovenești cu păsat de porumb

O altă rețetă de sarmale de post moldovenești are în compoziție și păsat de porumb. Ea se face cu foi de varză, păsat de porumb, 2 cepe albe și o lingură de pastă de ardei/roșii, o lingură de sare 100 ml ulei de floarea soarelui.

La fel, ceapa și morcovii mărunțite se pun la călit și se lasă la foc cam 10 minute. Se adaugă pasta de ardei sau roșii, se amestecă și se stinge focul.

Păsatul de porumb se spală bine în câteva ape, se amestecă cu legumele din tigaie și se potrivește de sare. Se lasă compoziția la răcit, după care se rulează sarmalele.

Pe fundul unui tuci adânc, se pun bucățele de varză murată și se aranjează sarmalele, apoi se acoperă cu un strat de varză tocată. Se toarnă apă numai cât să le acopere și se acoperă tuciul cu capac sau folie de aluminiu. Sarmalele se pun la cuptor pentru 2 ore la 160 de grade, apoi 1-2 ore la 100 de grade. Când acestea sunt gata se oprește focul și se mai mai lăsă o oră în cuptor.