30 nov. 2022 | 21:33

Sarmale de post ca la bunica. Ingredientul secret pentru un gust ca în copilărie

Sfaturi Culinare
Sarmale de post ca la bunica. Ingredientul secret pentru un gust ca în copilărie
Sarmale de post ca la bunica. Ingredientul secret pentru un gust ca în copilărie

Sarmale de post ca la bunica. Postul Crăciunului a început, iar respectarea lui în totalitate nu este ușor. Din fericire, credincioșii au zile cu dezlegare la pește sau pot găti sarmale de post. Iată câteva rețete și ce ingrediente îți trebuie pentru a avea gustul copilăriei.

Sarmale de post ca la bunica

Cu toții am mâncat sarmale de post, iar cele pe care le făcea bunica nu lipseau niciodată de pe masă. Sarmalele de post sunt sățioase și gustate. Consumate de cele mai multe ori în perioada postului, trebuie să ai măcar o rețetă de sarmale de post. Iată o rețetă care îți va aduce aminte de sarmalele făcute de bunica. Ca și ingrediente, vei avea nevoie de:

  • Foile de la 3 verzi murate;
  • 500 g suc de roșii;
  • 2 cepe tocate mărunt;
  • 100 g pastă de tomate;
  • 1 morcov răzuit;
  • 200 g de orez;
  • cimbru uscat;
  • 1 legătură de pătrunjel;
  • 3-4 linguri de ulei;
  • 4-5 foi de dafin;
  • sare și piper după gust.

De cele mai multe ori, bunicile noastre foloseau orez cu bobul rotund, însă poți folosi orice tip de orez dorești. Pentru ca sarmalele să fie cât mai gustoase, rețeta bunicii spune să punem cât mai multe foi de dafin, cimbru uscat și piper.

Varza pe care o folosea bunica era mereu murată. În cazul în care alegi aceeași variantă, ci nu varza dulce, este indicat să treci varza murată înainte prin câteva ape pentru a mai scăpa de sare și acreală.

Mod de preparare

Pentru început, taie mărunt ceapa, ardeiul gras și morcovii. Orezul se spală și se pune timp de 1-2 minute în ulei încins. Mai apoi, adaugă legumele, sare și piper după gust. Întreaga compoziție se lasă la fiert timp de 10 minute.

Varza murată se spală cu apă rece și se lasă la scurs. După ce rulăm sarmalele, le punem în straturi într-o oală cu fundul gros, unsă cu ulei, însă nu înainte de a pune un strat de foi varză. Mai apoi, adăugăm câteva boabe de piper și deasupra mai punem un strat de foi varză.

Trebuie să fim atenție și să completăm mereu cu apă atunci când este nevoie, până la nivelul sarmalelor, apoi dizolvăm pasta de roșii. Oala se lasă la fiert la foc mic timp de aproximativ o oră.

Sarmale de post cu ciuperci și nuci

Aceasta este o altă rețetă foarte delicioasă pe care ar trebui să o încerci. Nu este greu de făcut, iar ca și ingrediente vei avea nevoie de:

  • 1 varză murată;
  • 250 g orez;
  • 250 g ciuperci proaspete;
  • 100 g miez de nucă;
  • 2 cepe;
  • 1 morcov;
  • 300 ml suc de roșii;
  • sare și piper;
  • 50 ml ulei;
  • 1 legătură pătrunjel.

Pentru început, va trebui să lași varza la desărat în apă rece timp de aproximativ o oră, apoi să alegi frunzele mari și intacte. În cazul în care acestea sunt prea mari, le tai în jumătăți. Cepele și morcovul le tăiem cubulețe, apoi le călim timp de 4-5 minute la foc mediu.

Mai apoi, adăugăm ciupercile spălate și tăiate fin, gătim pentru încă 5 minute și spălăm orezul. Turnăm circa 300-400 ml de apă și lăsăm să fiarbă până ce lichidul este absorbit în totalitate. Condimentăm cu sare și piper după gust, adăugăm verdeața tocată, miezul de nucă, amestecăm și lăsăm la răcorit.

Jumătate din frunzele mici de varză murată se așază într-o cratiță, de preferat de fontă sau un vas de lut. Frunzele mari va trebui să le umplem cu compoziția de orez și le aranjăm în cratiță. Deasupra așezăm încă un strat de varză tocată, turnăm sucul de roșii și apă cât să acopere sarmalele.

Vasul se așază pe foc, iar atunci când dă în clocot reducem focul la mic, acoperim cu un capac și fierbem totul timp de circa o oră. Mai apoi, sarmalele le punem în cuptor, fără capac, la un foc mediu de 170-180 grade Celsius, timp de 30-45 de minute, până se mai rumenesc puțin.

Parteneri
Doliu în România. A murit un fost mare istoric
Redactia.ro
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Click.ro
Prima reacție a Chinei după realegerea lui Trump
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'Sunt cea mai binecuvântată! Doamne, îți mulțumesc!' Lidia Buble, anunț de ultimă oră pentru fanii ei. Artista e în culmea fericirii! Felicitări!
Unica.ro
Regula de la bloc care nu se respectă niciodată. Greșeala care poate aduce moartea
EVZ.ro
Cum va arăta casa Valeriei Lungu. Imagini cu viitoare locuință a influenceriței: “Încă din adolescență visam…”
Spynews
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertisment pentru cei care folosesc numerar
Capital.ro
Imagine rară cu Silvia Chifiriuc și Petre Roman. Cum au fost surprinși cei doi în Iași. „O pereche minunată”. Petre Roman nu se mai vopsește
Avantaje
BOALA SECRETĂ a lui Donald TRUMP. I-a schimbat COMPLET toată VIAȚA
Mediaflux
Cătălin Bordea, urare "specială" de ziua de naștere a lui Radu Bucălae. Ce fotografie a publicat juratul iUmor / FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Maria Popovici a dezvăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro