30 sept. 2024 | 15:54

Sărbătoare mare marți, 1 octombrie 2024. Ce este interzis să faci de Acoperământul Maicii Domnului

Utile
Sărbătoare mare marți, 1 octombrie 2024. Ce este interzis să faci de Acoperământul Maicii Domnului
Sărbătoare mare marți, 1 octombrie 2024. Ce este interzis să faci de Acoperământul Maicii Domnului

Prima zi a lunii octombrie vine cu o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși. Acoperământul Maicii Domnului este marcată în calendar cu cruce roșie, iar credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri legate de această zi.

Originea sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului

Marți, 1 octombrie 2024, este o zi de mare însemnătate pentru creștinii ortodocși, care sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului. Această sărbătoare sfântă are o istorie îndelungată și profundă în tradiția bisericii, marcând un moment special dedicat Maicii Domnului, care este văzută ca protectoare a credincioșilor în fața lui Dumnezeu.

Acoperământul Maicii Domnului, cunoscut și sub numele de Pocrova în unele regiuni, își are originea în secolul al X-lea, în perioada Bizanțului. Potrivit tradiției, sărbătoarea amintește de o minune care a avut loc în Biserica Vlaherne din Constantinopol (azi Istanbul).

În anul 911, în timpul unei invazii, credincioșii s-au adunat în biserică și s-au rugat fierbinte pentru ajutor. Atunci, Maica Domnului li s-a arătat în fața Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos și a ucenicului său Epifanie, acoperindu-i pe toți cei prezenți cu un omofor (un veșmânt mare). Această apariție a fost interpretată ca un semn al protecției divine și a salvat orașul de la distrugere.

Din acea zi, Biserica Ortodoxă a instituit sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, un simbol al protecției oferite de Fecioara Maria asupra credincioșilor și un moment special de rugăciune pentru pace și ajutor divin împotriva pericolelor.

Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului

În România, această sărbătoare este marcată de diverse tradiții și obiceiuri, care reflectă credințele populare și respectul față de Maica Domnului. Oamenii participă la slujbe speciale, în care cer protecție, sănătate și ajutor divin pentru ei și familiile lor.

De asemenea, ziua de Acoperământul Maicii Domnului este văzută ca o ocazie pentru binecuvântarea căminului și a muncilor casnice. În această zi, se obișnuiește să se aprindă lumânări în biserică pentru sănătatea celor dragi, dar și pentru sufletele celor adormiți, ca simbol al protecției pe care Maica Domnului o oferă asupra credincioșilor de pretutindeni.

Un alt obicei este acela de a aduce flori la biserică, mai ales crizanteme, deoarece ele sunt văzute ca flori ale toamnei și simbolizează puritatea și harul Maicii Domnului.

Ce este interzis să faci de Acoperământul Maicii Domnului

Fiind o zi de mare sărbătoare, există mai multe interdicții pe care credincioșii le respectă cu strictețe. În primul rând, este interzis să se muncească în gospodărie sau la câmp, deoarece se crede că Maica Domnului ar putea să se supere, iar cei care nu respectă această interdicție ar putea avea parte de ghinion sau boli. Este important ca ziua să fie dedicată rugăciunii și participării la slujbele religioase.

De asemenea, este interzisă spălarea hainelor sau cusutul, deoarece aceste activități sunt văzute ca lucrări necuvenite pentru o zi sfântă. În unele regiuni, se spune că cei care spală în această zi ar putea atrage asupra lor boli sau necazuri.

Nu este permisă nici măcar curățenia în casă. Tradiția spune că Maica Domnului trebuie cinstită prin repaus și liniște sufletească, iar munca fizică ar putea împiedica acest lucru.

În această zi de mare însemnătate este interzis, de asemenea, să te cerți sau să vorbești de rău pe cineva. Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului este una a protecției și binecuvântării, iar conflictele sau vorbele grele sunt văzute ca o respingere a acestui har divin. De aceea, credincioșii sunt sfătuiți să evite orice fel de discuții în contradictoriu și să se concentreze pe pace și armonie în familie.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro