01 mart. 2025 | 19:31

Sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 2 martie. Ce este bine să facă finii pentru nași în această zi importantă

Diverse
Sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 2 martie. Ce este bine să facă finii pentru nași în această zi importantă
Sărbătoare creștină pe 2 martie

În fiecare an, pe 2 martie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Nicolae Planas, o figură deosebită a creștinismului, cunoscut pentru smerenia și devotamentul său față de slujirea lui Dumnezeu. Sărbătoarea acestui sfânt este marcată de numeroase obiceiuri și tradiții respectate de credincioși, în special de către fini și nași.

Cine a fost Sfântul Nicolae Planas?

Născut în anul 1851, pe Insula Naxos, Sfântul Nicolae Planas a crescut într-o familie profund credincioasă, fiind educat în spiritul iubirii față de Dumnezeu. După moartea tatălui său, s-a mutat împreună cu mama și sora sa la Atena, unde și-a continuat viața spirituală.

În anul 1879, a fost hirotonit diacon la Biserica „Schimbarea la Față”, iar cinci ani mai târziu a fost numit preot în Biserica Prorocului Elisei. Viața sa a fost marcată de rugăciune neîntreruptă, post și slujire zilnică.

„Părinte de trei ori fericite, slujitor neobosit al Tainelor celor sfinte, priveghetor neobosit la rugăciune și liturghisitor plin de râvnă al Jertfei celei fără de sânge”, se arată în canonul de rugăciune dedicat sfântului.

După moartea soției sale, și-a dedicat întreaga viață bisericii, slujind zilnic Sfânta Liturghie timp de 50 de ani. Se spune că, în ciuda asprimii vieții pe care o ducea, mâncând doar o dată pe zi, nu s-a îmbolnăvit niciodată. A trecut la cele veșnice în anul 1932, fiind înmormântat cu mare cinste.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae Planas

Pe 2 martie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Nicolae Planas prin rugăciune și fapte bune, fiind o zi potrivită pentru milostenie și împăcare.

Un obicei important în această zi este respectarea relației dintre fini și nași. Conform tradiției, finii trebuie să meargă la nașii lor cu plocon, un dar care conține:

  • o găină friptă,
  • un colac mare sau o turtă,
  • o sticlă de vin.

Această tradiție simbolizează respectul și recunoștința față de nași, iar momentul este și unul de reconciliere. Finii își cer iertare pentru greșelile făcute, iar după ce sunt binecuvântați, se așază cu toții la o masă festivă.

Se obișnuiește ca pe masă să fie așezate plăcinte cu fructe și legume, struguri și stafide, alimente care simbolizează sporul și belșugul.

Lăsatul secului pentru Postul Paștelui

Pe lângă cinstirea Sfântului Nicolae Planas, 2 martie 2025 marchează și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, cunoscută și sub numele de Lăsatul secului pentru Postul Paștelui.

Aceasta este ultima zi în care credincioșii mai pot consuma produse lactate și alte alimente „de dulce” înainte de începerea Postului Paștelui, cel mai lung și mai aspru post din calendarul ortodox, care începe pe 3 martie 2025.

Cu o săptămână înainte, pe 23 februarie, credincioșii au marcat Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, moment în care s-a lăsat sec de carne. În această zi, credincioșii sunt îndemnați să-și curețe sufletul prin rugăciune și spovedanie, pregătindu-se astfel pentru perioada de post și pocăință.

Rugăciunea către Sfântul Nicolae Planas

Pe 2 martie, creștinii ortodocși rostesc rugăciuni speciale către Sfântul Nicolae Planas, cerându-i mijlocirea în fața lui Dumnezeu.

„În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, Amin!

Sfinte Nicolae Planas, bunule care cunoști greutățile unei căsnicii, ispitele și necazurile ei, ajută-ne pe noi robii tăi (numele sotului și a soției) să ne iertăm unul altuia greșelile făcute cu voie sau fără de voie. Ajută-ne să găsim drumul spre credința cea adevărată și să ne iubim unul pre altul precum Iisus ne-a iubit pe noi. Ajută-ne să fim buni și milostivi și să nu cădem pradă gândurilor celor potrivnice. Învață-ne iertarea și cumpătarea. Iartă-ne la rândul tău pentru păcatele avute și mijlocește pentru noi iertarea și la Domnul Dumnezeul nostru. Dă-ne înțelepciunea de a nu gândi rău unul despre altul și ferește din calea noastră toate ispitele cele stricătoare de căsnicie, care amăgesc cugetul și tulbură sufletul. Adu în casa noastră pacea și odihna. Ajută-ne să fim blânzi unul cu altul și plăcuți Domnului cu faptele noastre. Scoate din viața noastră, cu puterea rugăciunilor tale tot răul care ne apasă, și nu ne lăsa să ne depărtăm unul de altul ca niște străini. Apără cu puterea și mila ta cea mare căsnicia noastră și ajută-ne să trecem cu bine peste toate greutățile vieții. Fă ca sub îndrumarea ta să ne găsim liniștea și să viețuim ani mulți împreună, multumind cu recunoștință binefacerilor tale.  Amin!”