Săptămână decisivă pentru Guvernul Ludovic Orban. O nouă problemă pentru premierul desemnat

Săptămână decisivă pentru Guvernul Ludovic Orban. O nouă problemă pentru premierul desemnat

Guvernul Ludovic Orban, săptămână decisivă. S-a anunțat o nouă problemă pentru premierul desemnat. Cum merg negocierile?

Urmează o săptămână decisivă pentru Guvernul Ludovic Orban. O nouă problemă pentru premierul desemnat

Negocierile duse de premierul desemnat Ludovic Orban cu partidele parlamentare sunt pe ultima sută de metri. Opțiunile de miniștri pentru fiecare portofoliu sunt așternute pe foaie, iar în această săptămână se vor trage primele concluzii.

Deși Orban s-a arătat optimist după fiecare discuție, anunțând că are cu 15 voturi mai mult comparativ cu cele 238 de la moțiune, liderii celorlalte grupări politice au fost ceva mai rezervați, fiecare venind cu pretenții pentru a face trocul cu Orban. Acum, premierul desemnat anunță că a tratat susținerea a 234 de parlamentari pentru guvernul său. Este o majoritate fragilă, luând în calcul că, pentru a ajunge la Palatul Victoria, este nevoie de 233 de voturi.

Negocierile continuă

225 de voturi vin de la USR, ALDE, UDMR, PNL, PMP și de la minorități. În plus, premierul desemnat afirmă că mai are angajamente de vot de la alți 9 parlamentari. Acestea fiind zise, Ludovic Orban este obligat să continue negocierile individuale cu parlamentarii Pro România și PSD, de la care ar mai putea obține câteva voturi. De asemenea, liberalii trebuie să vină cu o strategie pentru a convulsiona boicotul pregătit de PSD, partidul care pare hotărât să întârzie cât mai mult debarcarea guvernului demis.

Săptămână decisivă pentru Guvernul Ludovic Orban. O nouă problemă pentru premierul desemnat
Miniștrii propuși de Orban. Foto: obiectivbr.ro

„Voturi instituționale sunt 225, ale formațiunilor politice care au declarat susținerea. Mai avem angajamente de vot azi din partea a cel puțin nouă parlamentari. Am angajat discuții cu foarte mulți parlamentari, individual. Vom discuta în continuare cu parlamentari Pro România pentru a participa efectiv, ca să nu participe la boicotul PSD”, a concis Ludovic Orban.

Liderul USR, Dan Barna, semnează, luni, un acord politic cu Orban

Chestionat dacă va discuta și cu Victor Ponta, liderul Pro România a răspuns: ”În măsura în care e deschidere și din partea lui”. De menționat este că, luni, PMP a anunțat că va vota Guvernul Orban, dar cu câteva condiții, conform președintelui formațiunii, Eugen Tomac. De asemenea, și liderul USR, Dan Barna, a spus că toți parlamentarii USR vor vota pentru învestirea Guvernului Orban, indiferent de nemulțumirile pe care le au. Barna a menționat și că, tot luni, va semna un acord politic cu premierul desemnat.