17 apr. 2024 | 10:26

Săparea şanţului comun. Ce nu ai voie să faci cu pământul? Legea care îţi poate aduce amenzi mari

Utile
Săparea şanţului comun. Ce nu ai voie să faci cu pământul? Legea care îţi poate aduce amenzi mari
Legea Servituții se regăsește în Codul Civil

Când vine vorba de legislația din Codul Civil, sunt multe aspecte care trebuiesc luate în considerare, precum este și săparea şanţului comun, ce nu ai voie să faci cu pământul, și faptul că legea îţi poate aduce amenzi mari, dacă încalci anumite normative.

Codul Civil și ce spune despre săparea şanţului comun

Așa cum am mai scris și în trecut, vorbim de un cadru legislativ cunoscut sub numele de Leagea Servituții, regăsită în cadrul Codului Civil, în Secțiunea I, începând de la articolul 590 din lege.

Printre multele puncte normative din cadrul legii s-au stabilit și normele de practică privind săparea şanţului comun, sau despre zidul comun, precum și stabilirea a ceea ce nu ai voie să faci cu pământul.

În primul rând, trebuie menționat că, în baza articolului 602 din legea menționată anterior, se stabilește că „Toate șanțurile între două proprietăți se socotesc comune de nu va fi titlu sau semn contrariu.”, iar la articolul 605 se precizează faptul că „Șanțul comun trebuie întreținut cu cheltuiala comună”.

Legea precizează ce nu ai voie să faci cu pământul

În ceea ce privește săpatul șanțului comun sau a gardului despărțitor și ceea ce prevede legea cu privire la ceea ce nu ai voie să faci cu pământul, la articolul 603 este explicat concret acest aspect, și anume că „Este semn de necomunitate când pământul e înălțat sau aruncat numai de o parte a șanțului.”

Săparea şanţului comun. Ce nu ai voie să faci cu pământul? Legea care îţi poate aduce amenzi mari

Asta se traduce concret, în sensul că odată săpat șanțul comun, pământul rezultat din acest proces trebuie să fie într-un mod egal aruncat de o parte și de alta a șanțului săpat, nu doar pe partea ta, sau a vecinului cu care împărțiți șanțul respectiv, iar în acest sens la articolul 604 se specifică faptul că „Şanţul se socoteşte a fi exclusiv al acelui în partea căruia pămîntul e aruncat.

Fiecare avem drepturi dar și obligații

După cum este explicat în lege, anumite aspecte ce țin de cei doi vecini sunt, în general, rezolvate în baza unor înțelegeri de comun acord, cu puține excepții rezolvate în fața unui judecător. Cu toate astea, așa cum se demonstrează, fiecare dintre vecini are atât drepturi, cât și obligații, toate fiind stabilite numai prin cadrul legal existent și cu adăugirile sau modificările efectuate de legiuitor.

Cu alte cuvinte, chiar dacă apar litigii, legea este doar un instrument care ajută și stabilește cadrul, restul fiind rezolvat în baza normelor de aplicare și, după caz, prin intervenția judecătorilor sau a statului. Așa că, mare atenție, citiți legea, și încercață să vă aveți bine cu vecinii, chiar dacă vecinul taie copacul dacă crengile ajung pe proprietatea lui.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Restructurări masive în 2025. Se anunță un an nebun. Toată lumea strânge cureaua
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a dat ordin de la UE. Intră în vigoare din ianuarie. Devine obligatoriu în toate statele
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro