Premierul Ludovic Orban a declarat că România va avea niște oportunități pe care nu le-a avut în istorie, în următorii șapte ani.
România a încheiat un exercițiu bugetar anterior, din perioada 2007-2013, cu un grad de absorbţie de aproximativ 90%. În actualul exerciţiu bugetar, atragerea fondurilor europene este întârziată. Există, însă, proiecte care se derulează cu succes. Printre ele, un program de training pentru antreprenori dezvoltat în sudul ţării.
Peste toate se adaugă și anunțul premierului Ludovic Orban. Duminică, Șeful Executivului a declarat, în cadrul unui discurs ținut cu prilejul prezentării programelor electorale ale candidaților PNL la Consiliul Județean și Primăria Călărași, că România va avea, în următorii șapte ani, oportunități fără precedent în istoria sa, urmând să beneficieze de fonduri importante de dezvoltare.
„În următorii şapte ani, România va avea nişte oportunităţi pe care nu le-a avut în istorie. În primul rând, este vorba de poziţionare geopolitică pe care o are România, care va genera în următoarea perioadă un centru de interes şi va putea să creeze extrem de mare dinamică, atât politică, cât şi economică în România.
În al doilea rând, vom beneficia de resurse financiare aşa cum nu am mai beneficiat până acum, aici nu-i vorba numai de 80 de miliarde pe bugetul UE 2021-2027 şi de programul de rezilienţă şi recuperare, vom avea şi alte finanţări directe din bugetul Uniunii Europene, de asemenea vom avea finanţări pentru măsurile active în sprijinul angajaţilor şi angajatorilor prin programul SURE, o sumă care a fost alocată României de 4,99 miliarde care se adaugă la cele 80 de miliarde.
De asemenea, vom beneficia de o finanţare extrem de serioasă din partea partenerilor financiari internaţionali, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu care avem relaţii excepţionale şi care au ca obiectiv să investească în România sume pe care prefer să le anunţe ei, nu noi, Banca Europeană pentru Investiţii care, de asemenea, manifestă un interes deosebit pentru România, Banca Mondială şi alţi finanţatori internaţionali”, a spus Orban.
Oficialul a precizat că există un interes mare din partea investitorilor de a veni în România, zeci de companii analizând deja posibilitatea de a investi în țara noastră. „Hai să fim cinstiţi, dezvoltarea economică presupune investiţii, investiţii publice, investiţii private. Sigur că şi noi trebuie să fim la înălţime. În următorii opt până la 10 ani noi trebuie să avem cea mai modernă infrastructură, atât infrastructură de transport, cât şi infrastructură energetică, de comunicaţii, infrastructuri de sănătate, infrastructura educaţională din toată Europa Centrală şi de Est. Putem face lucrul acesta şi depinde de fiecare dintre noi să facem lucrul acesta”, a completat premierul.