Șansa lui Dragnea de a obține anularea condamnării: ce a decis Curtea Constituțională
Ce a decis CCR în cazul sesizării care l-ar ajuta pe Dragnea
Judecătorii CCR au dezbătut, miercuri, sesizarea lui Florin Iordache, dar nu au luat nicio decizie. Au promis că vor relua discuțiile joi, la ora 10 dimineața, când e posibil să pronunțe și o decizie.
„Cred că lucrurile sunt evidente, de-a lungul timpului ICCJ a perpetuat o sfidare a Parlamentului, a încălcat statul de drept. Respectarea legii trebuie să plece și de la Înalta Curte. A greşi e omeneşte, a persista în greşeală e foarte grav. Invocăm faptul că toţi judecătorii Înaltei Curţi sunt oameni foarte bine pregătiţi, dar invocăm faptul că de-a lungul timpului Înalta Curte trebuia măcar o dată, într-un an, să stabilească un număr de completuri specializate. Trebuia să existe o astfel de decizie, fie a preşedintelui, fie a colegiului (Colegiul de conducere – n.r.). Nu există o astfel de decizie”.
Florin Iordache, vicepreședinte Camera Deputaților
La rândul său, Cristina Tarcea, șefa Înaltei Curți a încercat să apere reputația instituței.
„De-a lungul timpului, la toate instanțele s-a pus această întrebare. Vă răspund ca judecătorul Cristina Tarcea: din punctul meu de vedere, nu mai este în vigoare. Este o abrogare implicită. Cred că problema caducității acestor dispoziții s-a născut de la intrarea în vigoare a Legii 247. Mă uimește ușurința cu care se aruncă cu vorbe grele la adresa ICCJ. Spunea domnul vicepreședinte al Camerei Deputaților că a studiat materialele trimise de noi aseară. Mă îndoiesc”.
Cristina Tarcea, președinte ICCJ
Miza lui Liviu Dragnea
La ultimul termen al procesului lui Liviu Dragnea, la care liderul PSD nu a fost prezent, magistrații ÎCCJ au stabilit ca acesta să fie audiat pe data de 15 aprilie.
Până atunci, avocații săi mizează pe faptul că ar putea obține rejudecarea procesului. Pe de o parte, avocații depun diverse cereri la Înalta Curte. Pe de altă parte, Iordache speră să obțină o decizie favorabilă din partea CCR. O decizie favorabilă ar desființa condamnarea de 3 ani și 6 luni cu executare primită de liderul PSD. Procesul s-ar relua de la zero și, dacă se întinde pe o perioadă lungă de timp, faptele se pot prescrie.
În dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, Liviu Dragnea a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Liderul PSD a fost găsit vinovat pentru instigare la abuz în serviciu.
Judecătorii au stabilit că două angajate primeau salariu de la Protecția Copilului Teleorman. În realitate, însă, munceau pentru organizația județeană a PSD.