Sanda Țăranu, fostă crainică TVR, explică de ce Andreea Marin și Mihaela Rădulescu au dispărut brusc de pe micul ecran: ”Gata, s-au dus!” EXCLUSIV

de: Simona Ecovoiu
15 05. 2024

Vă mai amintiți de Sanda Țăranu, fostă crainică a postului TVR, frumoasă precum o divă de la Hollywood? Și acum, la vârsta de 85 de ani, și-a păstrat eleganța, cochetăria. Adesea, este oprită pe stradă de nostalgici, pentru un autograf, spre marea ei bucurie că lumea încă nu a uitat-o. În interviul exclusiv pentru Playtech Știri, Sanda Țăranu ne-a povestit despre viața în televiziune, cu emoțiile inerente, din comunism, despre activitatea ei, ca actriță, dar și despre generația de vedete tv, de după 1989. Am aflat și că a refuzat să-și ”închirieze” vocea de aur în reclame.

Sanda Țăranu, despre viața în televiziune: ”Aveam mari emoții!”

Fosta crainică TVR, din ”Epoca de Aur”, ne-a vorbit despre emoțiile trăite în studiourile de filmare, despre cariera în televiziune:

”Aveam mari emoții, nu ne permiteam, la acea vreme, să greșim ceva pe post. Păi, ne făceam de râs noi, instituția, familia, părinții. Nici nu puteam concepe să nu fie totul perfect. Să știți că suntem datori să cunoaștem la perfecție limba română.

Eu umblam cu dicționarele după mine, ca să fiu sigură că nu fac vreo greșeală. Pe atunci, în televiziune, nu ne bazam pe zicerea aia: ”Lasă, merge și așa!”. Eu îi mulțumesc în fiecare zi lui Dumnezeu pentru tot ce îmi dă și mi-a dat, pentru soțul meu, pe care l-am adorat, și căruia i-am dedicat recent o carte, pentru cariera mea din televiziune.

Îmi dau seama că există un destin, căci, cu toate demisiile pe care mi le-am dat, în TVR, că nu știam cum să mai scap, am înțeles că acesta este, de fapt, drumul meu, televiziunea…”.

Ce părere are despre Andreea Marin, Mihaela Rădulescu și Dan Negru?

Ea și-a exprimat părerea și despre cei mai buni prezentatori de după 1989, Andreea Marin, Mihaela Rădulescu și Dan Negru:

”Toți sunt talentați, dar nu au avut posibilitatea să-și arate talentul, adevăratele lor calități, să le pună cineva în valoare mai mult. Au plecat, gata, s-au dus!

Mă bucur însă că Dan Negru și-a găsit un loc bun, mai potrivit pentru el, la acele concursuri de cultură generală. Este și foarte iubit de public! Ei nu au fost, ca alții, să citească ce scriu alții. Bine că m-a ferit Dumnezeu de prompter și pe mine!”.

Citiți și: Motivul real pentru care Mihaela Rădulescu a plecat definitiv din România. Rolul important pe care l-a jucat fiul său, Ayan

 A refuat să-și închirieze vocea de ”Teleenciclopedia” în reclame

Sanda Țăranu, jurnalistă, traducătoare și fostă crainică de radio și televiziune, mai susține că a refuzat contractele de publicitate, deși putea câștiga bani frumoși:

”Nu mi-am închiriat niciodată vocea pentru reclame. La Teleenciclopedia unde se auzea vocea mea, să știți că eu îmi și traduceam textele, care veneau direct scrise, de la BBC, cu tot cu filmare. Mi-am păstrat încă vocea, mă recunoaște lumea și după glas. Când mă duc să plătesc câte ceva, la ghișeu, după ce mulțumesc, casiera ridică privirea din acte și îmi zâmbește, semn că m-a recunoscut”.

Cât de importantă este, de fapt, frumusețea în televiziune?

Vedeta tv cu trăsături fizice de revistă susține însă că frumusețea nu este îndeajuns pentru o vedetă tv sau pur și simplu pentru o femeie:

”Nu este suficient să fii frumoasă, nu este meritul meu că am fost așa, ci al părinților mei, care erau superbi, am moștenit acest ADN. Am avut doi părinți atât de frumoși, de buni, pentru mine au fost ca niște îngeri.

Contează să fii un om citit, învățat. Inteligența ți se citește în privire, cu privirea poți cuceri o lume, mai mult decât cu un cuvânt, să nu uitați asta!”, mai spune Sanda Țăranu, exclusiv pentru Playtech Știri.

Citiți și: Ce a ajuns să facă Sanda Țăranu la 81 de ani. Unde s-a refugiat fosta crainică din TVR

A jucat cu Ion Dichiseanu în piesa ”Femeia îndărătnică”

Sanda Țăranu a absolvit Actoria, ba chiar a și cochetat, la un moment dat, cu scena, avându-l ca partener pe unul dintre marii artiști ai acelor vremuri:

”Pentru examenul de licență, la Actorie, am jucat rolul principal, în piesa ”Femeia îndărătnică”. Cum însă colegul meu nu a mai putut urca pe scenă, profesorul l-a rugat pe Ion Dichiseanu, un alt fost student de-ai lui, să vină și să joace cu mine.

Am avut un mare succes, am fost magici împreună! Am renunțat la actorie pentru că nu mi se oferise un loc de muncă la un teatru din București, cum doream, așa că mi-am încercat norocul în televiziune”.

Programele tv preferate: ”Vreau să știu ce se întâmplă în țara mea!”

După o viață dedicată televiziunii, iată că Sanda Țăranu are preferințele ei în materie de programe tv:

”Mă mai uit la televizor, desigur, la știri, la reportaje, la anchete, vreau să știu ce se întâmplă în țara mea. Dar, mă uit și la unele filme, la serialele turcești, unele sunt excepționale, începând cu ”Suleyman Magnificul”, acum îl văd și în reluare.

Totul este perfect, începând de la scenariu, personaje, costume, decoruri, regie, montaj… Mai îmi place și serialul turcesc ”Secrete de familie”, difuzat pe Kanal D 2”, ni s-a mai confesat Sanda Țăranu, exclusiv pentru Playtech Știri.