Ministerul de Interne din România a făcut publice planuri ambițioase pentru a intensifica lupta împotriva consumului și traficului de droguri în țară. În cadrul acestor măsuri, guvernul intenționează să impună pedepse mai severe atât pentru traficanții de stupefiante, cât și pentru șoferii prinși conducând sub influența acestora.
Una dintre cele drastice sancțiuni propuse este legată de șoferii care sunt depistați drogați la volan. Aceștia se vor confrunta cu o pedeapsă radicală, respectiv pierderea definitivă a mașinii pe care o conduc.
Măsura vine ca răspuns la creșterea alarmantă a numărului de șoferi care au fost depistați sub influența substanțelor interzise, în ultimul timp.
„Șoferii riscă să rămână fără autoturism dacă au fost depistați în mod repetat sub influența substanțelor interzise sau atunci când provoacă un accident rutier, soldat cu decesul unei persoane”, a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne.
Pe cât este de clară pedeapsa în rândul șoferilor prinși sub influența substanțelor interzise, care conduc propria mașină, pe atât este de incertă sancțiunea șoferilor în cazul în care conduc mașina altcuiva, așa cum se întâmplă deseori.
Avocatul Adrian Cuculis susține că legea confiscării autoturismului este aplicabilă de mult timp, însă nu prea s-a pus în practică. Cu toate acestea, avocatul susține că și în acest caz, trebuie gândite sancțiuni dure pentru șoferii care nu conduc mașinile personale, astfel încât, să le fie suspendat permisul pentru o perioadă lungă de timp.
”Deși avem text de lege pe confiscare, nu prea s-a aplicat niciodată. Sunt situații în care unii drogați se urcă la volanul altor mașini decât ale lor personale, astfel că nu le poți confisca.
Totuși ar fi bine ca inclusiv cel care nu are mașina în proprietate să pățească ceva cu privire la permis. Fie că îi luăm mașina sau îi suspendăm permisul pentru zece ani, este un element cât se poate de bun”, a declarat Adrian Cuculis, avocat.
Vineri seară, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a adus în atenție o problemă gravă cu care se confruntă România, și anume expansiunea alarmantă a consumului de droguri în țară.
Într-o declarație cu impact, oficialul a subliniat că, în prezent, există milioane de consumatori de droguri în România și a evidențiat necesitatea de a oferi sprijin și soluții acestor persoane pentru a le ajuta să scape de acest viciu, având în vedere că autoritățile nu pot să bage în închisoare milioane de oameni.
Aceasta a declarat la Digi24 că, în ultimii 13 ani, dosarele legate de droguri au crescut substantial, iar procurorii DIICOT nu mai fac față. Alina Gheorghiu a explicat că, de la 6.000 de dosare, câte erau în 2-10, în primele luni ale anului în curs, numprul lor a crescut la 20.000, o diferență uriașă care crește îngrijorările în rândul autorităților, dar și populației.
„Această temă, a drogurilor, este una care, din păcate, afectează România la nivel de flagel, dar și întreg mapamondul. Suntem în a doua parte a clasamentului cu privire la fenomenul drogurilor, însă nu ne încălzește cu nimic acest lucru.
În 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica droguri, în 2015 – 8.700 de dosare, iar anul acesta, în primele opt luni, am avut 20.000 de dosare. Trebuie puse în context, pentru că DIICOT are 190 de procurori care sunt în problemele acestea legate de criminalitate organizată.
Dacă de mâine acești 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio altă infracțiune, ci exclusiv de aceste dosare, tot ar veni 105 dosare pe fieare procuror, ca atare trebuie să ne ocupăm cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile rețele”, a declarat Alina Gorghiu, potrivit sursei citate.