Sănătatea românilor, pe butuci: de ce se moare în România mai repede decât în UE
Dacă nu îți place viața, vino în România. Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la decese din cauze care pot fi prevenite sau tratate.
După ce în urmă cu câteva zile detaliam natalitatea aflată cădere liberă din România, se pare că nici la capitolul sănătate nu stăm foarte bine. Cu alte cuvinte, nu doar că nu ne înumlțim, dar ăștia care suntem ne rărim mai repede decât în orice alt colț al Uniunii Europene, conform unui raport al Comisiei Europene. Documentul este intitulat Starea Sănătății din România și a fost publicat la începutul acestei săptămâni.
”Deși media a mai crescut, România are printre cele mai mici speranțe de viață din Uniunea Europeană. Aceasta este o reflexie a comportamentului nesănătos, dar și a inegalității socioeconomice împreună cu deficiențele substanțiale ale serviciilor de sănătate. Sistemul de Asigurări de Sănătate oferă un pachet consistent de servicii, dar, cu toate acestea, aproximativ 11% din populație rămâne neasigurată și este îndreptățită doar la un pachet minim de servicii. Provocările cele mai importante pentru sistemul de sănătate [din România] includ repararea dezechilibrului dintre tratamentele de bază și spitalizare, cât și rezolvarea lipsei de profesioniști din domeniul sănătății.”, se arată în raportul Comisiei.
Punctual, speranța de viață din România se află la ora actuală la aproximativ 75,3 ani, în creștere de la 71,2 ani în 2000. Această valoare este însă influențată semnificativ de gen și nivelul de educație. Bărbații se pot aștepta să trăiască cu până la 10 ani mai puțin, în funcție de educație
Aproximativ jumătate din decesele din România sunt atribuite unui comportament riscant sau practici distructive. Unul din cinci adulți români fumează zilnic. Cota este mai mare la bărbați, 32%, față de femei, 8%. Obezitatea este mică la adulții români comparativ cu UE, 10%, dar este în creștere îngrijorătoare la copii, 15%. Consumul de alcool reprezintă o altă problemă. Aproximativ 35% dintre români beau constant, față de media de 20% din UE. La bărbați, cota se apropie de 50%.