Sâmbăta Mare, tradiții și superstiții. Obiceiul banal pe care nu trebuie să îl faci azi sub nicio formă
Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paștelui și ultima zi a Săptămânii Patimilor în care creștinii se pregătesc pentru Paște. Ea comemorează ziua în care trupul lui Iisus Hristos a fost pus în mormânt.
Sâmbăta Mare, tradiții și obiceiuri
Ziua de sâmbătă este veriga indispensabilă care face legătura între Moartea și Învierea lui Hristos. În Sâmbăta Mare celebrăm înfrângerea morții de către Hristos, Învierea fiind mărturie a acestui fapt. Antiteza dintre trupul lui Hristos stând în mormânt și conștiința că prin aceasta a învins moartea creează un sentiment de tristețe îmbinat cu bucurie, unic în ortodoxie, care să ”facă tot trupul omenesc și să stea cu frică și cu cutremur, și nimi pământesc întru sine să nu gândească, căci Împăratul împăraților și Domnul domnilor merge să se junghie și să se dea spre mâncare credincioșilor”(Heruvic din Sâmbăta Mare).
- Copii și adulții merg, potrivit tradiției, îmbărcați în haine noi, la biserică, pentru a se spovedi. Unii dintre ei se și împărtășesc.
- Seara, în toate bisericile ortodoxe, se oficiază slujba de Înviere. La slujbă, credincioșii participă în număr mare și fiecare gospodină aduce cu ea un coș plin cu bucate care urmează a fi sfințite, pe care la finalul ceremoniei le va împărți oamenilor săraci și celor nevoiași.
- La miezul noții, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: „Veniși să luați Lumină!”. Ei aprind lumănâri și transmit mai departe lumina, până când toți oamenii au lumânările aprinse în mână.
- În tradiția veche, există un obicei canform căruia credincioșii, după ce au luat lumină, trebuie să meargă și la mormintele celor trecuți în neființă, pentru ca și ei să știe că a venit Învierea Domnului.
- Tradiția mai spune că este bine ca lumânarea de la Înviere să nu fie stinsă până acasă, unde creștinii obișnuiesc să înconjoare casa de trei ori pentru a-l îndepărta pe cel rău.
- Restul lumânării de la Înviere este păstrat, pentru ca, în vreme de necaz, să fie de ajutor prin aprinderea lor și prin rugăciune.
Superstiții în noaptea de Înviere
- În noaptea de Înviere a Domnului se deschid cerurile, ard comorile pământului, așa că se spune că este un moment prielnic pentru vrăji și farmece.
- Cine se va naște de Paște, când se trag clopotele, va fi un om norocos de-a lungul vieții.
- Se crede că sufletele celor care mor în această sâmbătă oscilează între Rai și Iad.
- Nu este bine să pui mâna pe sare, pentru că îți vor asuda mâinile la vară.