Salina Praid, închisă de Ministerul Economiei. A devenit un pericol pentru turişti şi muncitori, anunţă autorităţile
Pentru cei care și-au propus ca la finalul acestei săptămâni să ajungă, probabil, la Salina Praid, avem vești proaste. Ca urmare a unor problemele apărute, Societății Naţională a Sării S.A și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului au luat decizia de a sista accesul în salină, explicând că a devenit un pericol pentru turişti şi muncitori.
Salina Praid, cea mai mare din Europa
Printre cele mai cunoscute locații turistice din România, cu siguranță este și Salina Praid. Pentru cei care nu au ajuns aici până acum, putem spune pentru început că se află în estul Transilvaniei, în inima Ținutului Secuiesc.
Considerată una din cele mai mari saline naturale din Europa, are o adâncime de 2,7 km, și este unul din cele mai importante repere turistice din această zonă din România.
Dar, așa cum precizam la început, conform administratorului salinei, Societatea Naţională a Sării S.A, au apărut câteva probleme.
Oficialitățile anunță închiderea salinei
Oficialitățile spun că au apărut infiltrații de apă de la pârâul Corund. În aceste condiții, reprezentanții Societății Naţională a Sării S.A și ai Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului anunță închiderea temporară a salinei.
„Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului recomandă turiștilor care doreau să viziteze Salina Praid în această perioadă să se îndrepte către alte obiective turistice din județul Mureș până la remedierea situației și redeschiderea Salinei pentru vizitare”, se arată în comunicat.
„Având în vedere fenomenul de pătrundere în Salina Praid a apei provenite din albia pârâului Corund, care se manifestă începând din data de 18 aprilie 2024 și luând în considerare consecințele majore pe care le-ar putea avea pătrunderea masivă a apei în galeriile minei, Apele Române Mureș au luat măsuri pentru punerea în siguranță a obiectivului.
Soluțiile aplicate au luat în considerare menținerea într-o proporție cât mai mare a structurii naturale a albiei si a vegetației ripariene din interiorul Rezervației Naturale Muntele de Sare.”, au scris și Apele Române pe Facebook.
Salina Praid, cea mai importantă mină de sare gemă
Una din cele mai vechi exploatări de sare din această parte de lume, Salina Praid are o vechime de peste 13 milioane de ani, pe lângă cele de la Ocna Dejului, Sic, Cojocna, Turda.
Din punct de vedere istoric, documentele vorbesc despre începuturile exploatării prin anul 1200, ulterior după 1700 avea să fie exploatată intens. După ani de exploatare, imediat după 1980, autporitățile locale luau decizia de a deschide aici unul din importantele centre de tratament, având în vedere că în interior sunt temperaturi de 15-16 grade , în permanență.
Deși acum este închisă temporar pentru turiști, Salina Praid, un adevărat oraș de sub pământ, rămâne un loc de referință pentru turiștii amatori de locuri spectaculoase.